O tom, že má automobilka Škoda enormní zájem na odkupu pozemků hřbitova, který je vlastně nyní obestavěn výrobními halami, se v Boleslavi mluví už řadu let.

Město o tom nejprve nechtělo ani slyšet, situace se ale změnila po loňském zvýšení daně z nemovitosti a následném smíru radnice a automobilky.

A hřbitov se opět dostává do centra zájmu. Potvrzují to i slova tiskové mluvčí Mladé Boleslavi Hany Kopalové, ačkoliv se podle ní stěhování současného hřbitova aktuálně nechystá, jak uvedla na dotaz Boleslavského deníku.

„Vzhledem k tomu, že kolem stávajícího Nového hřbitova dochází k masivní výstavbě firmy Škoda Auto, rozhodli jsme se zajistit obyvatelům nové důstojnější pietní místo. V současnou chvíli je hotová předběžná studie – nyní se ladí detaily, například kapacita,“ řekla mluvčí.

Vyrůst by měl podle našich informací v Čejeticích a půjde o hřbitov parkové úpravy se vzrostlými stromy.

S jeho budováním počítá město pro příští rok, a do jeho konce by měl být i dokončen. „Studie bude hotová přibližně v dubnu, kdy ji chceme představit obyvatelům města,“ doplnil primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.

Spolu s vybudováním hřbitova bude město muset vyřešit také parkování a odstínění od místních domů.