Je horký den. Z posledních sil šlapete do pedálů nebo se ploužíte pěšky do kopce. První, na co padne váš zrak před hradem Zvířetice, je cedule s nápisem „Zřícenina hradu Zvířetice – dočasně zavřeno z důvodu rekonstrukce".

Můžeme během turistické sezóny takové nepříjemné překvapení skutečně očekávat?

Na bakovském městském úřadě v úterý rozlepili obálky odevzdané v rámci výběrového řízení a vybrali vítězného realizátora rekonstrukce hradu a zároveň objektu budoucího informačního centra.

Než však bude možné uzavřít se stavební firmou smlouvu, musí uběhnout zákonná patnáctidenní lhůta, během které mohou neúspěšné firmy podat proti soutěži námitky.

V Bakově však věří, že vše půjde hladce a očekávaná rekonstrukce skutečně 15. května, jak je stanoveno v návrhu smlouvy, započne.

„Nyní nám ani tak nejde o rekonstrukci objektu osadního výboru v obci Podhradí. Prioritní jsou opravy hradu, který chceme v turistické sezóně uzavřít na co nejkratší možnou dobu," říká starostka Jana Štěpánová.

Zároveň však nevylučuje, že zákaz vstupu se jarním a letním dnům zcela vyhne

„Vstup do hradu budeme muset uzavřít pouze během rekonstrukce mostu. Záleží na domluvě s firmou, ale je možné, že s jeho výměnou počkáme až na říjen," dodává.

Nějaký čas zabere demontáž staré lávky, instalace patek, které ponesou novou mostní konstrukci, a usazení nového širšího mostu opatřeného zábradlím, jenž umožní přístup na hrad i vozíčkářům a rodinám s kočárky.

Na hradě proběhnou kromě výměny mostu zajišťovací práce na sklepních klenbách a instalace nového schodiště na věž. Tyto úkony se však dají zvládnout i za provozu s dílčími omezeními.

V letošním roce však dojde i ke zmiňované rekonstrukci objektu v Podhradí, kde vznikne informační centrum s klubovnami, přístřeškem pro kola a trojrozměrným modelem hradu v době jeho největší slávy.