Zdejší sokolovna nepatří zrovna k největším, ovšem v sobotu odpoledne doslova praskala ve švech. Všude totiž byly rozložené pulty s oblečením, hračkami a dalšími věcmi, které byly určeny k prodeji.

Občanské sdružení na ochranu zvířat tady pořádalo charitativní bazárek, a tak každý kus oblečení představoval pomoc pro zvířata v nouzi.

„Peníze, které tady dnes vybereme, budou sloužit nějakému z útulků pro zvířata. Nespolupracujeme jen s jedním konkrétním, ale vždycky si vytipujeme ten, kde situace opravdu hoří, a tam pomůžeme, ať už jde o peníze nebo o krmení," vysvětluje Václava Brabcová, předsedkyně občanského spolku.

Spolek v Boleslavi funguje od roku 2011, avšak charitativní bazárky zatím pořádal vždycky jen v Praze. Březenský pokus byl tedy první. Ovšem pomoc útulkům, to je jen jedna linie, na níž je spolek aktivní.

„Původně jsme vznikli hlavně kvůli tomu, abychom prosadili a pomohli se zřízením útulku pro psy v Mladé Boleslavi. Zpočátku se nám to opravdu dařilo, sehnali jsme dokonce šest tisíc podpisů pro podporu tohoto záměru. Problém je ovšem v tom, že současné vedení města o tom nechce ani slyšet, a raději vozí pejsky do útulku v Lysé, kde za ně město zaplatí ročně až půl milionu korun. Navrhli nám, abychom si zřídili soukromý útulek, že nás bude město podporovat, ovšem to není v našich silách," uvedla Václava Brabcová.

Myšlenku psího útulku rozhodně nevzdali, snaží se využít všech dostupných možností, nicméně se ocitli na mrtvém bodě.

Další důležitou činností spolku je osvěta v oblasti množíren psů. „Začali jsme spolupracovat se Simonou Smith, která nám sem dnes přijela pomoci. Ta napsala knížku Továrna na štěňata, která o téhle problematice pojednává," přibližuje předsedkyně spolku.

V této oblasti je spolek opravdu aktivní, dokonce se povedlo zorganizovat v Praze velkou mezinárodní konferenci, která se zabývala pouze tímto tématem. Také pořádají Den pro štěně, který je rovněž zaměřen na osvětu v oblasti množíren.

Díky tomu je oslovil řetězec Pet Center, s nímž navázali spolupráci. „Od toho si hodně slibujeme, možná by to do budoucna mohlo posunout i naši snahu o vybudování útulku v Boleslavi," uzavírá.

Simona Smith: Pes není houska, člověk musí dobře vybírat

S dvouměsíčním štěňátkem v náručí je Simona Smith v březenské sokolovně nepřehlédnutelná. Než se stala majitelkou malé psí slečny, prošla si nepříjemnou zkušeností s množírnami psů. To ji přivedlo k boji proti nim, a díky své knížce se snaží o osvětu, aby stejně jako kdysi ona nenaletěli i další.

Simona Smith

O čem přesně je vaše knížka Továrna na štěňata aneb Šmejdi v psím světě?
Knížka se zaměřuje na problematiku množíren a množitelů jako celku. V podstatě je to v tuhle chvíli asi jediná knížka na našem trhu, která do detailu popisuje praktiky množitelů.

V předvánoční době je to asi dost aktuální téma, že? To je pro množitele doba žní…
Přesně tak, spousta lidí chce štěně jako dárek, a v podstatě i podle období se taktiky množitelů mění.Knížka radí, jak postupovat, když se chceme vyhnout problémům, které po nákupu pejska z takové množírny přicházejí. Jsou to skutečné příběhy z praxe.

Co tedy u takových štěňat hrozí?
Štěňátko může být nemocné, prodané v nízkém věku, hodně se objevují i takzvané rarity nebo nové rasy, což je samozřejmě nesmysl, protože jde o křížence.

Už jste naznačila, že máte za sebou také tuto zkušenost?
Bohužel. A přesně takhle jsem se k tomu dostala, tedy přes štěně, které jsem koupila a umřelo. Vzápětí jsem koupila další, z jiného koutu republiky, a to mělo úplně stejnou dědičnou vadu, na kterou umřelo. Tím jsem se dostala k tomu, že když chce člověk koupit štěně, může pěkně narazit. Shodou okolností byla tehdy obě ta štěňata od jednoho chovatele, měla falešné očkovací průkazy, falešné očkování… Prostě kompletní podvod.

Jak jsou podobné praktiky rozšířené?
Víc, než si dokážete představit! Česká republika je v tomhle ohledu bohužel celosvětovou jedničkou, psi se tu „vyrábějí" na kšeft a vyvážejí se do světa. Každý, kdo si chce pořídit štěně, by si měl dát při výběru velký pozor, neunáhlit se a zjistit si něco o majiteli. Vhodná volba nejsou ani psi bez papírů, a samozřejmě je vždycky podezřelá nízká cena. Určitě je lepší si připlatit a mít jistotu, že je můj pejsek zdravý.