Od loňského roku roste na místě bývalého letního kina Centrum ekologické výchovy, kde své moderní zázemí najdou tamní skauti. A nebude to trvat dlouho. Otevření se blíží mílovými kroky. Pokud stávající harmonogram nic nezdrží, starosta Jaroslav Král slibuje, že by novostavbu mohli předat už letos na jaře.

To ale rozhodně není jediná novinka, na níž se mohou obyvatelé filmového města těšit. Radnice chce totiž obnovit nejen cesty, které už něco pamatují. Úpravy se dočká také zeleň a vznikne tu i místo pro trávení volného času. Investice, která vylepší historickou část města vedle zámku, přijde na osm milionů.

Čtěte také: Nejvíc peněz dá město opět na hokej, fotbal a florbal

Nicméně dílčí práce už začaly v loňském roce. Až roztaje sníh a rozmrzne zem, pustí se vítěz výběrového řízení do realizace naplno.
Jak vysvětlil místostarosta Pavel Štifter, hlavní cesty v parku budou vydlážděny žulovou dlažbou, ostatní stezky budou mít mlatový povrch, tedy ze směsi zhutněného kameniva. Obnova cest počítá i s vybudováním zbrusu nových dřevěných schodišť.

V podzámeckém parku však návštěvníci budou moci také relaxovat, a to jak aktivně, tak pasivně.

„Postavíme místo na cvičení i místo, kde bude možné posedět a grilovat," naznačil místostarosta. V parku přibudou dřevěné lavičky ze stejného materiálu i koše.

Nový domov pro kozy, daňky či muflony

A aby toho v klidném prostoru pod zámkem nebylo málo, plán revitalizace počítá i s vybudováním ohrady pro zvířata. Ta se stane novým domovem pro kozy, ale také daňky či muflony.

Zábavu v parku najdou i děti. Pavel Štifter je láká například na didaktické prvky, naučnou stezku s popisem přírodních společenstev a živočišných druhů a prostor určený pro hraní. Nebude chybět ani přírodní kuličková dráha a prolézačky.

Podzámecký park oddělují od zámku okrasné zahrady ve svažitém terénu. Právě to komplikuje údržbu zeleně. Projektanti při revitalizaci navíc musí vzít v úvahu i to, aby se celý park dal dobře projít například i s kočárky.

Čtěte také: Češtinu ničí internet i to, že děti málo čtou