S blížícím se koncem roku je na čase bilancovat.

Starostu Benátek Jaroslava Krále jsem zastihl ve chvíli, kdy s kolegy z vedení města zpíval společně s dětmi z mateřské školy vánoční koledy.

„Tohle už je taková tradice, děti ze školky přijdou k nám na zámek, zatancují a zazpívají a společně si popřejeme příjemné prožití Vánoc," začíná náš rozhovor starosta.

Jaký tedy byl ten letošní rok pro Benátky?
Myslím, že můžeme letošní rok hodnotit jako vydařený. Věnovali jsme se zejména rekonstrukci několika ulic. Wolkerova, V Zahradách i Obodřecká a ve spolupráci s krajem také Soumarovu.
Tam došlo docela k fatální situaci, protože původní projekt nepočítal v ulici téměř vůbec s chodníky a lidé z tamních domů by vstupovali přímo do vozovky.
Město se do akce vložilo  s tím, že tuto změnu zainvestuje. Sice to stálo téměř třičtvrtě milionu korun, ale my pochopitelně budeme jednat s krajem  o odškodnění.
Díky tomu, že nám maximálně vyšel vstříc magistrát i policie, tak se vše podařilo během týdne vyřešit.
Další podstatnou stavbou, kterou sice město nerealizovalo, ale většinu obyvatel zasáhla, byla rekonstrukce mostu přes rychlostní silnici směrem na Lysou.

Jaký bude příští rok, rok 2013?
Do příštího roku vstupujeme s optimismem, protože má být nové rozpočtové určení daní, ve kterém bysme měli dostat zhruba něco přes patnáct milionů korun na víc. To by pro nás měla být jakási vzpruha a pomůže nám to zrealizovat některé investice.

Co konkrétně čeká obyvatele města?
Hlavním tématem bude přestavba polikliniky s vybudováním  parkoviště. Stávající dětská střediska se zbourají a vyroste přístavba, kde by měly být dětské ordinace i s bezbariérovým přístupem. To bude investice asi šestnáct milionů korun, kde není možná dotace a bude to hrazeno zcela z rozpočtu města. Bude pokračovat rekonstrukce několika dalších ulic Kordinů a Pod Brdy a také dojde  k vybudování chodníku ze Kbela.

Co protipovodňová opatření?
Nás čeká revitalizace slepého ramene Jizery, kde by  mělo dojít k zprůtočnění Jizery.  Je to akce, která je za asi 70 milionů korun a zažádali jsme do integrovaného programu životního prostředí a doufáme, že získáme devadesát procent. Měla by vzniknout lokalita vhodná pro rekreaci. S tím souvisí další protipovodňová opatření a v červnu příštího roku bychom měli dostat prakticky celé město, vyjma jedné lokality,  mimo dosah stoleté vody

A co něco pro zábavu obyvatel?
Chystá se prováděcí dokumentace pro krytý bazén, ale bude muset vzniknout studie proveditelnosti a dá se to k referendu mezi občany k tomu zda si město bude moct vzít úvěr stavbu. Koncem roku by mělo být vydáno stavební povolení a bazén by pak mohl vzniknout v místech starého hokejového hřiště.
Probíhá rekonstrukce objektu bývalého finančního úřadu, který jsme nakonec získali bezúplatně. Vznikají tam prostory pro základní uměleckou školu a opravuje se i hlavní sál. 

Začnete nový rok se schváleným rozpočtem nebo provizoriem?
V pondělí máme zastupitelstvo a tam budeme schvalovat rozpočtové provizorium. Do příštího roku vstupujeme s přebytkem, který je ale vázaný na už probíhající akce.