Už týden předtím byl ale na řadě škol věnován právě tomuto tématu. Akce v České republice se konaly v rámci kampaně Pěstuj planetu, kterou koordinuje Ekumenická akademie.

Na Boleslavsku se zapojilo hned několik škol a školek, například 5. základní škola, známá nejen alternativním přístupem k výuce s prvky Montessori, ale také zdravou kuchyní ve školní jídelně, v čemž je v Boleslavi rozhodně unikátní.

Přidala se i i základní škola v Bělé pod Bezdězem a mateřská škola ve Vlkavě, která v tomto ohledu také vyčnívá mezi školkami v regionu.

ZDRAVÁ SVAČINKA

Děti se tady potravinám, zdravému stravování a ekologickému přístupu při jejich pěstování i zpracování věnovaly celý týden.

Kampaň Pěstuj planetu ukazuje pět jednoduchých kroků, jak jíst zdravě a udržitelně. Jejím mottem je: „Co je dobré pro planetu, je dobré i pro nás a naše zdraví."

Jak prozradila ředitelka školky Jitka Čadilová, vše začalo ve středu, kdy si děti samostatně připravily svačinu. „Na zdravou svačinku děti použily spoustu různé zeleniny, pak jsme si povídaly o obrázcích 5 kroků ke zdravému jídlu a vše jsme zakončili jablíčkohraním," vypráví Jitka Čadilová.

Ve stejném duchu pokračovali ve školce i ve čtvrtek, k tomu ale přidali ještě navíc sbírání jablek na školní zahradě. „Odpoledne jsme s dětmi jablíčka oloupali, na krájeli a dali sušit, a u toho jsme si opět opakovali básničky a písničky Zdravé pětky," popisuje ředitelka školky.

A vše vyvrcholilo poslední den týdne, kdy děti s novými znalostmi seznámily také rodiče. Uskutečnilo se totiž zdravé odpoledne, kdy děti připravily tatínkům a maminkám pohoštění z několika druhů luštěninových pomazánek, které mají ve školce ke svačinkám, poslechli si povídání o zdravém stravování, seznámili se s Pěti kroky k udržitelné spotřebě potravin a zasoutěžili si se svými ratolestmi.