Snoubenci, kteří neplánovali datum svého velkého dne dostatečně pečlivě, budou možná v následujících týdnech překvapeni. Prvním dnem voleb totiž zastupitelé končí ve svých funkcích a pravomoc oddávat zůstává do ustanovení nového zastupitelstva pouze na bedrech starosty a místostarosty.

„Snoubence v období mezi volbami a jmenováním nového zastupitelstva oddávají ti samí lidé, jako je tomu běžně, tedy primátor a jeho náměstci," potvrzuje mluvčí mladoboleslavského magistrátu Hana Koišová.

Fakt, že období krátce po volbách je v tomto ohledu specifické, však snoubence podle slov vedoucí matriky Zuzany Slukové netíží.

Oddává se i v den voleb

„Zrovna v první den voleb máme naplánované dvě svatby, ale na další dny kromě jediné rezervace zatím nic. Účast konkrétního oddávajícího je výsledkem dohody. Jednoduše záleží na tom, kdo má zrovna čas," vysvětluje Sluková.

Za pravdu jí dává také mladá paní Markéta Schromová, která se před měsícem vdávala v Kosmonosech.
„Volby nás během příprav svatby vůbec nezajímaly. Prostě jsme si řekli datum, na úřadě nám ho odsouhlasili a šlo pouze o to nalézt volný termín. Kdo nás bude oddávat, jsme se dozvěděli až těsně před obřadem na místě," říká nevěsta, která se vdávala v kosmonoské Loretě.

Matrikářky se shodují, že plánování data svatby je v současnosti značně různorodé. Někteří snoubenci datum rezervují dopředu i řadu měsíců. To ovšem hlavně v případě, kdy mají zájem o nějaké pěkně kulaté datum, snad aby v budoucnu nezapomínali na výročí. Celá řada snoubenců však termín hledá jen pár týdnů či jediný týden předem.

Zvláštní situace, která je typická pro komunální volby, potrvá ještě několik týdnů po volbách. Pokud se magistrát bude držet zaběhnutého zvyku, že zastupitelstvo se svolává vždy poslední čtvrtek v měsíci a politické strany a hnutí se do té doby stihnou domluvit na skladbě zastupitelstva a obsazení výborů a komisí, mohlo by se první jednání uskutečnit 30. října.

Potom už by měli svatebčané opět na výběr z pestré palety třiatřiceti tváří. Široký výběr, že? A přesto jediné, co ženicha a nevěstu v mnoha případech zajímá, je jistota, aby oddávající netrpěl vadou řeči.