Nyní je na krajském úřadu bezvládí, protože hejtman nikoho nepověřil svým zastupováním, řekl dnes Petera ČTK.

Stejně vidí situaci i radní Karel Molnár, který má na starosti legislativu. Svého zástupce by si měl podle něj vybrat sám hejtman, s nímž ale po zatčení nikdo z rady není v kontaktu. Ze stejného důvodu nemá ani kdo svolat jednání krajské rady. "Je to situace, která je jaksi anomální. Určitě k tomu dá legislativní odbor nějakou právní analýzu," uvedl Molnár.

"Momentálně máme bezvládí, protože pan hejtman existuje, je tady, takže on je hejtman," podotkl Petera. Podle něj by se mělo o věci jednat na dnešním zasedání předsednictva středočeské ČSSD. "Budu prosazovat, abychom dnes vybrali člověka, který bude v případě, že hejtman odstoupí, řídit kraj do voleb," dodal.

Pokud by Rath sám neodstoupil, mohou ho odvolat zastupitelé. Opoziční klub ODS ale už oznámil, že mimořádné jednání zastupitelstva nebude iniciovat. "Zásadní kroky klubu ODS nejsou možné ani vzhledem k tomu, že po prvních úkonech policie není jisté, zda při vyšetřování nedojde k řetězení podezření na další funkcionáře kraje nebo i poslance," upozornil šéf klubu Ladislav Kutík. Podle hejtmanovy náměstkyně pro oblast majetku Zuzany Moravčíkové (ČSSD) by se věci mohly dořešit až na řádném jednání zastupitelstva v červnu.

Sociální demokraty také čeká debata o již sestavené kandidátce do krajských voleb, jejímž je Rath lídrem. V čele kandidátky by ho mohl nahradit jeho náměstek Marcel Chládek, senátor a stínový ministr školství ČSSD. Potvrdil tuto možnost novinářům s tím, že by na tom musela být širší shoda. Rath byl představiteli strany požádán také o to, aby opustil všechny veřejné a stranické funkce. Ve sněmovně by ho jako poslance mohl nahradit bývalý člen dolní komory Petr Sunkovský.

Podle Petery je otázkou, zda bude kvůli rekonstrukci středočeské kandidátky nutné svolat novou krajskou konferenci. Komplikace představuje i to, že zatím nejsou známa jména všech obviněných. "Pokud jsou mezi nimi i další lidé z kandidátky, tak tam samozřejmě nemohou být," dodala Moravčíková. Kromě Ratha je na kandidátce i ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, která byla údajně také obviněna.

Kvůli nejasné situaci ve Středočeském kraji zrušil dnes pražský magistrát tiskovou konferenci k příměstské autobusové dopravě. Středočeský kraj dal loni dopravcům výpovědi a chce je nově vybrat v soutěži. Praha krok kritizovala a žádala prodloužení výpovědí. Obávala se, že zkolabuje příměstská doprava. Nyní chce ale Praha počkat, jak se bude situace ve vedení kraje vyvíjet.

Kriminalisté u Ratha v pondělí večer našli sedm milionů korun. Spolu s poslancem začali detektivové stíhat dalších sedm lidí. Obvinili je z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Hejtmanovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení. Soudce okresního soudu v Ústí nad Labem by měl dnes rozhodnout o tom, zda ho pošle do vazby.