Zazněly fanfáry, plachta sklouzla dolů a na prostranství před zámkem byl slavnostně odhalen památník Humprechta Jana Černína z Chudenic, kosmonoského šlechtice a mecenáše kultury, který městu vtiskl jeho barokní charakter. Situace, která od té doby, tedy od října 2014, kdy byl památník odhalen, trvá, však na fanfáry rozhodně není. Stále panuje spor o to, kdo sochu zaplatí.

„Ne že nejsou peníze, není politická vůle," odmítl v prosinci závěry finančního výboru, jenž doporučil dotaci zpětně nevyplatit, předseda sdružení Památník barokních Kosmonos Ljulin Christov. „Pokud se nerozhodneme do půl roku, budeme muset památník odstranit a převézt do Prahy do Černínského paláce," dodal.

Proti tomu se neohradil jen radní Eduard Masarčík, ale i předseda finančního výboru Josef Čepelík: „Ať jsou úmysly sebelepší, nelze porušovat rozpočtová pravidla."

Už vloni v dubnu skončila splatnost faktury, kterou adresoval akademický sochař Milan Knobloch, autor sochy, Památníku barokních Kosmonos. Od té doby došlo na zastupitelstvu k několika ostrým výměnám názorů. V poslední době však panuje status quo.

„Mistr byl zpraven o situaci a spolek se znovu obrátí na město a pokusí se zvrátit jeho rozhodnutí," podotýká Václav Petříček, člen sdružení, jež se snaží o připomínání nejslavnější éry historie města.

Základní spor se týká žádosti o dotaci z rozpočtu města. Vedení města tvrdí, že žádost nebyla podána včas, druhá strana oponuje. Výsledek? Město považuje zřízení památníku za soukromou iniciativu a s vyčleněním peněz nepočítá.

„Byla to ukázka diletantské práce, partyzánština," nechal se slyšet Masarčík.

Jak celá kauza skončí, ukáže čas. Nezbývá než doufat, že informace o možném převozu sochy jsou nadsazené a že kosmonosští školáci budou i v příštím školním roce každé ráno chodit kolem busty člověka, jenž Kosmonosy pozvedl mezi nejkrásnější místa regionu.