Zapojily se totiž do dobročinné celorepublikové akce akce Sněhuláci pro Afriku. „Oslovilo nás motto akce, které mluví o tom, že africké děti si nejen nikdy nepostaví sněhuláka, ale některé se ani nedostanou do školy. Ale my jim můžeme pomoci to změnit," vysvětluje ředitelka vlkavské mateřské školy Jitka Čadilová.

Zdejší děti si totiž o Africe hodně povídají, a zapojily se i do dalších projektů. „Měli jsme tu například přednášku o tom, jak vlastně lidé v Africe žijí, jak mluví, jak se zdraví, děti si mohly vyzkoušet i oblečení, které se tam nosí… Chceme jim tím ukázat, že ne každý se má tak, jako ony, a že ne všechno je samozřejmé," vypráví Jitka Čadilová.

Letošní zima ovšem „sněhulácké" akci moc nepřeje. Původní myšlenka je taková, že lidé v celé republice v jednom dni postaví sněhuláky, za každého je přitom nutné zaplatit startovné 50 korun.

Veškerý výtěžek je pak věnován na zaplacení dopravy pro jízdní kola, která rovněž sbírají lidé po celé České republice, a africké děti pak na nich mohou jezdit do školy, která je často tak vzdálená, že pokud by měly chodit pěšky, vzdělání se jim nedostane.

Tento nápad oslovil vedení školky, a učitelky spolu s dětmi si věděly rady, i když příroda byla proti.

„Jeden den sníh napadl, takže pravých sněhových sněhuláků jsme postavili asi šest. Využili jsme toho a stříkali jsme do sněhu i barvou, takže jsme měli barevné sněhuláky. Pak jsme ale už museli využít alternativní materiály, ale i tak se nám podařilo vyrobit sněhuláků opravdu dost," líčí ředitelka.

Na každého sněhuláka přispěli rodiče zdejších dětí padesátikorunu, povedlo se vybrat úctyhodných 1 500 korun.