„Ve většině případů šlo o polámané stromy, případně větve hrozící pádem na vozovku. V pátek ráno navíc spadla skleněná protihluková stěna na nájezdu na dálnici D10 v Bezděčíně ve směru na Prahu," shrnul mluvčí hasičů zásahy profesionálních a dobrovolných jednotek, které se zhruba od čtvrteční sedmé hodiny večerní do pátečního rána nezastavily.

Protihluková stěna ale zasahovala do jednoho jízdního pruhu, a tak její trosky museli hasiči odstranit. „Zásah se obešel bez komplikací, hasiči zbytky stěny odklidili mimo vozovku," upřesnil Gabriel.

Čtěte také: Brodce se obávají, co přinesou obří haly

Vítr lámal stromy jako sirky

Nicméně jednotky zaměstnaly především pády stromů, které vítr lámal jako sirky. A ušetřena znovu nebyla ani již zmiňovaná dálnice D10. „Na 47. kilometru ve směru na Prahu spadl strom přímo před vjezd do Kosmonos," sdělil mluvčí.

Tři lípy se hned ve čtvrtek večer poroučely k zemi ve Žďáru u Mnichova Hradiště. Navíc jedna z větví se zasekla v koruně a hrozila, že spadne na komunikaci.

Právě zde zasahovala výšková technika se žebříkem a jeden z hasičů strhl nebezpečnou větev hákem.

Spadlý strom přes cestu komplikoval také provoz na Benátecku, přesněji u Lipníku nedaleko golfového hřiště. Tady si zásah vyžádal spolupráci profesionálních a dobrovolných hasičů.

Padající větve se však nevyhnuly ani Strenicím a Mladé Boleslavi. A právě zde následky silného větru odklízela společnost Compag. Podle mluvčí magistrátu Hany Kopalové se v ulicích objevilo velké množství odpadu, svévolně se pohybovaly i zabrzděné kontejnery, převráceny byly poutače a reklamy a škody jsou i na zeleni. Na úklidu pracovaly čtyři zametací vozy a více jak dvacet pracovníků.

Čtěte také: Přestavba kasáren: kvůli zimě protopili tisíce