Vedle zástupců radnice, starosty Tomáše Sedláčka a místostarosty Václava Volfa, se hodinového programu v Dobrovických muzeích zúčastnil například Libor Gracl, průmyslový ředitel cukrovaru a lihovaru, Martin Čejka, vedoucí nedávno zřízeného environmentálního oddělení Tereos TTD, nebo Jakub Hradiský, mluvčí společnosti, který zastoupil generálního ředitele Oldřicha Reinbergra, jenž se na setkání nestačil vrátit z brněnského jednání o budoucnosti biopaliv. Přítomni byli také zástupci společnosti TESO Praha, která v loňském roce prováděla v Dobrovici nezávislé měření kvality ovzduší.
Úvodní blok patřil zhodnocení cukrovarnické kampaně a plánům do budoucnosti.

Sezónu poznamenal výbuch v lihovaru

V rámci kampaně 2015/2016 bylo jen v Dobrovici (společnost provozuje ještě cukrovar v Českém Meziříčí) zpracováno 1,4 milionu tun cukrové řepy a vyrobeno 160 tisíc tun cukru. Jak upozornil Hradiský, výroba lihu byla poznamenaná havárií v lihovaru, během níž bylo zraněno čtrnáct lidí a v jejímž důsledku byl na řadu týdnů lihovar vyřazen z provozu a cukrovar musel snížit svou denní zpracovatelskou kapacitu. Surový líh se začal v Dobrovici vyrábět až 28. listopadu, bezvodý líh dokonce až 29. února.

„Příští rok, 1. října 2017, skončí regulovaný trh s cukrem, což znamená, že přestanou platit omezení EU, kolik smíme vyrobit cukru. Slibujeme si od toho liberalizaci trhu a v posledních letech se na tuto velkou změnu pro celé cukrovarnické odvětví připravujeme," okomentoval Jakub Hradiský největší novinku, která čeká společnost příští rok.

Zároveň sdělil, jaké jsou cíle společnosti pro první cukrovarnickou kampaň po zrušení kvót v sezóně 2017/2018) – 15 tisíc tun zpracované řepy denně, kampaň v délce 140 dnů a snaha o uspokojení zvýšené poptávky po biolihu, kterou společnost očekává především v důsledku vládní politiky snižování emisí v dopravě.

O novém oddělení a měření imisí

Slova se dále ujal Martin Čejka, šéf zatím dvoučlenného environmentálního oddělení. Ten představil své pracoviště a vysvětlil, že jeho práce spočívá zejména ve sledování dodržování integrovaného povolení, a tedy míry zápachu, hluku nebo kvality vod, jež opouštějí areál firmy. Rovněž dodal, že je jeho povinností informovat vedení města o postupu společnosti a navrhovat dalších opatření, jak negativní vlivy areálu minimalizovat. Následně vyjmenoval konkrétní způsoby a opatření, jimiž se Tereos snaží svůj negativní dopad na město minimalizovat.

Po něm se mikrofonu chopil Vladimír Bureš z pražské laboratoře Teso, která v Dobrovici v roce 2015 prováděla autorizovaný screening imisí v ovzduší, a shrnul vesměs pozitivní výsledky, které přinesl Boleslavský deník s komentářem již v loňském roce.

Stížnosti na zápach

„Uniká mi pointa tohoto setkání. Rozumím, že se tu něco vyrábí a že to s sebou něco nese. Neříkejte mi ale, že ten zápach není zdraví škodlivý, když v některých dnech nemůžeme vyjít ani na zahradu," zaznělo také ze sálu. Cukrovarníci konstatovali, že nová čistírna lihovarnických výpalků za 350 milionů korun, od které si slibují vyřešení problémů se zápachem, stále ještě neběží podle očekávání, a proto nedosahuje projektovaného účinku. Od jejího vybudování probíhá její ladění.

Libor Gracl, průmyslový ředitel společnosti, v rámci diskuze s občany učinil jeden konkrétní slib, když prohlásil, že nejpozději v roce 2018 započne realizace dalšího zařízení, které by eliminovalo zápach z pracích vod.

Vedle lihovarnických výpalků je právě voda, do níž se z řepy během mytí uvolňují organické látky a následně kvasí, dalším významným zdrojem zápachu. Nové zařízení, před jehož realizací bude Tereos muset nechat zpracovat studii EIA (vliv stavby na životní prostředí, pozn. red.), by však tento zdroj zápachu měla dokázat eliminovat.