Populace stárne nejen v Mladé Boleslavi, a i proto se na podzim loňského roku konalo ve zdejším kulturním domě setkání seniorů s vedením města u kulatého stolu.

Iniciátorem byl náměstek primátora Daniel Marek, který má tuto oblast na starosti. „Aktivních seniorů je u nás opravdu velká spousta, sdružují se v různých organizacích, a my jsme za to rádi. Nicméně jako problém vyplynulo z našeho setkání to, že jednotlivé spolky často nemají možnost dozvědět se o akcích, které organizuje někdo jiný. Byl tedy vznesen požadavek, abychom to nějak vyřešili," řekl Boleslavskému deníku Daniel Marek.

Na základě toho tedy vznikla myšlenka na ustavená takzvané seniorské rady. Bude to orgán, který bude plnit především komunikační a koordinační úlohu mezi městem a seniory. „De facto to vnímám jako poradní orgán náměstka," vysvětlil Daniel Marek.

Rada seniorů působí už na celorepublikové úrovni, jednotlivá města ale podobný orgán většinou zřízen nemají. Mladá Boleslav je tedy mezi nimi čestnou výjimkou, první jednání zdejší „lokální" seniorské rady se uskuteční ve středu 24. února dopoledne.

A kdo bude v seniorské radě zasedat? „Oslovil jsem jedenáct výrazných osobností z našeho města, o nichž vím, že se nějak angažují v seniorských aktivitách. Až na jednoho všichni nabídku přijali a těším se na společnou práci s nimi," dodal náměstek.

Kromě něj tedy bude členy dalších deset lidí, mimo jiné Eva Pešková za organizaci For senior, Ludmila Moravcová za Městský klub seniorů, skauty reprezentují Václav Bečvárovský a Milan Tomsa, seniorské sportovce zastupuje Jiří Kukla nebo Vlaďka Pechová, která ovšem zastupuje Dobrovolníky MB, s nimiž seniorské organizace často spolupracují.

Na zasedání se budou řešit veškeré seniorské aktivity v Boleslavi, ať už jde o volný čas, kulturu, sport, sociální oblast nebo bezpečnost.
Smyslem je získat zpětnou vazbu od seniorů s ohledem na to, co jim ve městě chybí, vadí, nebo kam by naopak chtěli pozvat i ostatní aktivní starší spoluobčany.

Rozpočet města navíc pamatuje letos i na rekonstrukci takzvané Klementinky na třídě Václava Klementa (naproti knihovně). Tam by mělo vzniknout komunitní centrum, kde se budou moci senioři scházet k nejrůznějším aktivitám. Objekt navíc disponuje obrovskou zahradou, která bude po nezbytných úpravách od jara do podzimu rovněž sloužit jako místo setkávání seniorů.