VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Ondřej Molina na Bocuse d’Or zářil, přestože nezvítězil

Ml. Boleslav/Praha – Krátce po svém založení v roce 1987 se soutěž Bocuse d'Or stala nejprestižnější události svého druhu na poli vysoké gastronomie, letos v ní měla zástupce i Mladá Boleslav

23.1.2016
SDÍLEJ:

Jelení maso v podání šéfkuchaře Ondřeje Moliny.Foto: Bocuse d´Or

V letošním českém kole, jehož se v pondělí a v úterý zúčastnilo v pražské Makro Akademii osm kuchařů, se představil také Ondřej Molina, šéfkuchař z mladoboleslavské Černé růže, který sklidil velké uznání.

Zástupce boleslavské restaurace získal četné kulinářské zkušenosti ve světě – vařil ve Velké Británii, v nejlepší restauraci na Novém Zélandu, v Německu, a to hned v několika podnicích oceněných mischelinskou hvězdou. Na pražském klání si rozhodně získal pozornost diváků i odborné poroty.

„Soutěž Bocuse d'Or je mimořádnou událostí pro celou gastronomickou scénu. Mladí kuchaři se při soutěži nebojí kreativních experimentů, které posouvají národní kuchyni dál," říká Marek Raditsch, prezident Bocuse d'Or Česká republika. Jeho slova následně potvrdily speciality, které kuchaři připravili.

Letos se pracovalo se dvěma základními povinnými surovinami, jejichž zpracování mělo prověřit kuchařský talent účastníků – s jeseterem malým a jeho kaviárem a jelením hřbetem s kostí. Každý kuchař měl k dispozici tři a půl hodiny času na každé ze dvou jídel a také takzvaného commis, pomocníka.

Ondřej Molina se jako jediný rozhodl pro odvážný krok a na vlastní riziko pomocníka odmítl. Na rozdíl od svých kolegů tak musel veškeré práce zvládnout sám. A to ještě navíc v noci před soutěží do dvou hodin do rána v Černé růži vařil, aby mohla druhý den i bez něj otevřít.

Nakonec nezvítězil, přestože mu jeho maminka po celé klání usilovně držela palce a jeho jelení maso, dýňové pyré s marakujou a vanilkou, bramborovým fondantem a ''cous cous' i jeseter a kaviár, kaviárové beurre blanc s gnocchi vypadaly skvěle.

Hlavními hodnocenými kritérii byla chuť, prezentace a originalita pokrmu. Porota dále hodnotila i respektování použitých ingrediencí a výtěžnost surovin. Nezapomněla ale ani na čistotu pracoviště a dodržení časového limitu

Vítězem soutěže se stal Patrik Bečvář z pražského hotelu Selský Dvůr, Ondřejovi však jeho kolegové vzdali hold a shodli se, že náročné recepty za daného časového limitu bez pomocníka nebylo možné zvládnout.

Autor: Martin Weiss

23.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu.
33

OBRAZEM: Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu

Na Výstavišti v Lysé nad Labem se uskutečnil 10. ročník vyhlášení soutěže Potravina roku Středočeského kraje. Uzenářští bratři Petr a Martin Fialové získali ocenění za Milovické viržinko s paprikou (pánové s delikatesou na snímku).
36

Potravinou roku jsou uzeniny, pečivo i víno

Do Staré Boleslavi dorazil konvoj americké a britské armády

Do Staré Boleslavi u Prahy dorazila kolem 14:00 první část konvoje americké a britské armády, který se přesouvá z Německa do Polska. V Jaselských kasárnách v Boleslavi vojáci stráví noc a v neděli ráno budou pokračovat na hraniční přechod v Náchodě. V Polsku by měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů.

Zvonky oslaví třicetiny výročním koncertem

Dětský pěvecký sbor Zvonky, přípravný sbor Koťata, Zvonečky a sbor Continuo z Mnichova Hradiště. Všechny spojují dvě jména – Alena a Ladislav Hejlovi. Manželský pár, který už třicet let vede děti ke zpěvu. Tehdy začínali právě se zmíněnými Zvonky, pak postupně zakládali další části, aby do nich mohli rozdělit děti podle věku.

AKTUALIZOVÁNO

Záhadná smrt v boleslavské nemocnici. Podezřelá ošetřovatelka je ve vazbě

Skon osmaosmdesátileté pacientky Klaudiánovy nemocnice policie vyšetřuje jako možnou vraždu. Z té je podezřelá jednadvacetiletá ošetřovatelka.

Zvoník: Změna času je proti přírodě

Obořiště – V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies