VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Ondřej Molina na Bocuse d’Or zářil, přestože nezvítězil

Ml. Boleslav/Praha – Krátce po svém založení v roce 1987 se soutěž Bocuse d'Or stala nejprestižnější události svého druhu na poli vysoké gastronomie, letos v ní měla zástupce i Mladá Boleslav

23.1.2016
SDÍLEJ:

Jelení maso v podání šéfkuchaře Ondřeje Moliny.Foto: Bocuse d´Or

V letošním českém kole, jehož se v pondělí a v úterý zúčastnilo v pražské Makro Akademii osm kuchařů, se představil také Ondřej Molina, šéfkuchař z mladoboleslavské Černé růže, který sklidil velké uznání.

Zástupce boleslavské restaurace získal četné kulinářské zkušenosti ve světě – vařil ve Velké Británii, v nejlepší restauraci na Novém Zélandu, v Německu, a to hned v několika podnicích oceněných mischelinskou hvězdou. Na pražském klání si rozhodně získal pozornost diváků i odborné poroty.

„Soutěž Bocuse d'Or je mimořádnou událostí pro celou gastronomickou scénu. Mladí kuchaři se při soutěži nebojí kreativních experimentů, které posouvají národní kuchyni dál," říká Marek Raditsch, prezident Bocuse d'Or Česká republika. Jeho slova následně potvrdily speciality, které kuchaři připravili.

Letos se pracovalo se dvěma základními povinnými surovinami, jejichž zpracování mělo prověřit kuchařský talent účastníků – s jeseterem malým a jeho kaviárem a jelením hřbetem s kostí. Každý kuchař měl k dispozici tři a půl hodiny času na každé ze dvou jídel a také takzvaného commis, pomocníka.

Ondřej Molina se jako jediný rozhodl pro odvážný krok a na vlastní riziko pomocníka odmítl. Na rozdíl od svých kolegů tak musel veškeré práce zvládnout sám. A to ještě navíc v noci před soutěží do dvou hodin do rána v Černé růži vařil, aby mohla druhý den i bez něj otevřít.

Nakonec nezvítězil, přestože mu jeho maminka po celé klání usilovně držela palce a jeho jelení maso, dýňové pyré s marakujou a vanilkou, bramborovým fondantem a ''cous cous' i jeseter a kaviár, kaviárové beurre blanc s gnocchi vypadaly skvěle.

Hlavními hodnocenými kritérii byla chuť, prezentace a originalita pokrmu. Porota dále hodnotila i respektování použitých ingrediencí a výtěžnost surovin. Nezapomněla ale ani na čistotu pracoviště a dodržení časového limitu

Vítězem soutěže se stal Patrik Bečvář z pražského hotelu Selský Dvůr, Ondřejovi však jeho kolegové vzdali hold a shodli se, že náročné recepty za daného časového limitu bez pomocníka nebylo možné zvládnout.

Autor: Martin Weiss

23.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Na Boleslavsku je bezpečněji, ubylo i krádeží

Netradiční vybavení na návštěvu banky zvolil muž, kterého si všiml náhodný chodec poblíž budovy soudu na boleslavském náměstí Republiky. Měl totiž v ruce sekyru.

Muž se vydal do banky s nožem a sekyrou

Most do Dražic nespadl, přišel ale o zábradlí

Zábradlí sice skončilo v korytě řeky, most přes Jizeru do Dražic však drží a auta přes něj budou jezdit dál. Zábradlí bude provizorně opraveno a generální oprava mostu, jenž je v majetku Středočeského kraje, se připravuje na letošní rok. V tuto chvíli mohou most využívat pouze chodci.

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Za týden touto dobou už to nebude možné – odejít z prodejny bez toho, aniž by prodavač vytiskl účtenku s unikátním kódem.

K devadesátinám dostalo učiliště i centrum robotiky

Mladá Boleslav - Podobná investice nemá přinejmenším v českém prostředí obdoby. Za poslední tři roky nasypala automobilka Škoda Auto do svého Středního odborného učiliště strojírenského přes 200 milionů korun. Studenti tak dnes mají k dispozici špičkovou laboratoř robotiky, CNC centrum nebo moderní jazykové centrum, které budou využívat i zaměstnanci automobilky. Učiliště v roce, kdy oslaví 90. výročí založení, nastupuje novou dějinnou kapitolu.

Dětský psycholog: mobily jsou dobrý pomocník, ale špatný pán

Dětský psycholog Václav Mertin (působí na katedře psychologie Filozofické fakulty UK) nevidí mobil v rukou dětí jen jako ďáblův nástroj. Jeho pohled vyplývající z dlouholeté poradenské praxe je založený na zdravé selské úvaze. „S mobily je to jako se vším: jsou dobrý pomocník, ale špatný pán," je přesvědčený psycholog.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies