„Nejznámější je u nás Škoda Muzeum. Zajímavých míst je tu ale více, proto jsme vymysleli Metalovou cestu,“ říká ředitel mladoboleslavského Infocentra Gérard Keijsper.

Ilustrační foto
Letní projekce nevymizely, promítalo se i v historické faře



Co přesně je Metalová cesta?

Je to naučná stezka, díky které projdete celé město a navštívíte všechna zajímavá místa, která stojí za to vidět. Například kostel na Českobratrském náměstí, okolí Karmele s kostelem sv. Bonaventury a samozřejmě historické město, které je krásné. Dalším unikátem je Staroměstské náměstí. A Letecké muzeum Metoděje Vlacha, které sice není na metalové cestě, ale stojí za to ho vidět.

Máte na metalovou cestu nějaké ohlasy?

Naposledy mi psal jeden pán z Brna, že se jede podívat do Boleslavi jen kvůli Metalové cestě. Máme mapy i webové stránky v devíti jazykových mutacích.

Ředitel infocentra v Mladé Boleslavi Gérard KeijsperZdroj: Deník / Franzkiová Pavla

To znamená, že se o vás ví i ve světě? 

Ano. Kováři z celého světa, kteří pro nás tvoří unikátní kovové sochy pro Metalovou cestu, své výtvory fotí a umisťují na sociální sítě. Loni nám to udělalo obrovskou reklamu zadarmo v mnoha v cizích zemích. Pod fotkami se přitom objevují samé obdivné reakce a lidem připadá metalová cesta krásná.

Stalo se, že Metalovou cestu někdo poškodil?

Zaznamenali jsme zatím jen dva případy. Jednou nám jednu ze soch někdo pomaloval a podruhé z ní někdo část ukradl. Snažíme se ale z Metalové cesty vytvořit unikát, na který budou místní pyšní a sami si ho budou chránit a opatrovat. Chceme ukázat, že Boleslav není jen průmyslovým městem, ale že se tu najde i krásné historické město, architektura, umění.

Ilustrační foto.
Nekonečných kolon se Boleslav nezbaví roky



O co se turisté v infocentru nejvíce zajímají?

O Škoda Muzeum a Letecké muzeum.

Co podle vás v Mladé Boleslavi chybí?

Místa, kam by mohli lidé zajít s malými dětmi.

Opravdu se vůbec nic nenajde?

Turistům s dětmi bych doporučil Ekocentrum Zahrada, kde je minizoo. Vede tudy i Metalová cesta. Při metalovém sympoziu před třemi lety byla vytvořena kovová žirafa, která stojí před centrem. Dobré je i volnočasové centrum v podzemí na Staroměstském náměstí, Palác Templ i hrad. Chybí tu ale něco vyloženě pro děti.

Ředitel infocentra v Mladé Boleslavi Gérard KeijsperZdroj: Deník / Franzkiová PavlaŠéf boleslavského informačního centra je Holanďan. Maturoval z angličtiny a francouzštiny, čtyři roky se věnoval němčině. Vystudoval obor marketing a management. Než v roce 1992 přijel poprvé do Česka, pracoval ve Švýcarsku. V Praze působil dva roky v Obecním domě, v kavárně i restauraci. Poté pracoval ve firmě, která dovážela a prodávala zdravotní postele. Pracoval v cestovním ruchu v Jižní Africe, s manželkou působili chvíli i v Irsku, kde pracoval v národním turistickém informačním callcentru. Do Čech se vrátil v roce 2005, brzy přesídlil s manželkou z Prahy do Mladé Boleslavi. Tamnímu infocentru šéfuje od roku 2008.

Ilustrační foto.
Změní se náměstí Republiky v parkoviště?

MICHAELA MÍČOVÁ