„Jde o naši historicky první samostatnou akci. Jezdíváme sice do škol nebo na akce, kam nás organizátoři zvou, ale obvykle se připojujeme k ostatním složkám Integrovaného záchranného systému, k policistům nebo hasičům. Dnešní den ale za podpory Středočeského kraje pořádáme sami a těšíme se na vystoupení kapel," řekla Boleslavskému deníku mluvčí středočeské Zdravotnické záchranné služby Petra Effenbergerová.

Co by to také bylo za festival bez hudby? Na podium však nezamířila jen tak nějaká hudební tělesa, nýbrž kapely, v nichž hrají právě záchranáři. U mikrofonu se během odpoledne postupně vystřídaly sestavy Brünnfield, 21 hodin, Libý Květoň, Exit 18 nebo PHZS, jež byly důkazem, že zdravotníci umí nejen zachraňovat životy a ošetřovat zranění, ale také pořádně hrábnout do strun a rozezvučet hlasivky.

„Snažíme se o to, aby se o nás veřejnost něco dozvěděla a abychom pro ni nebyli tabu. Ukazujeme základy první pomoci, naše vybavení i sanitky," okomentovali program členové mladoboleslavské záchranky, kteří s sebou na ukázku přivezli také sanitku XXL určenou pacientům, které by sanitka vybavená běžnými nosítky, neuvezla. „Můžeme potvrdit, že takových lidí je stále víc a víc," sdělili nám.

Na děti čekalo hned několik atrakcí, ale také základy první pomoci, které jim po celý den zprostředkovával zdravotník Marek s plyšovým medvědem Vášou. „Děti, co kdyby medvěd lezl na strom a takhle ošklivě si zlámal nohu. Budete mu ji rovnat?" ptal se instruktor a děti sborově volaly, že samozřejmě ne. Větších kluků jsme se po ukázce zeptali, jestli by si už dokázali s nějakým zraněním sami poradit.

„Třeba krvácení bych si dokázal zastavit," zamyslel se Max Helebrant. „Já jsem se včera spálil o sporák a hned jsem si to šel dát pod studenou vodu," přidal k lepšímu svou zkušenost Tobiáš Břeň. Základy by chlapci měli.

Akce se uskutečnila pod záštitou hejtmana Miloše Petery, který se na její průběh přijel odpoledne osobně podívat. Návštěvníky potěšili také členové místního aeroklubu, kteří z Leteckého muzea Metoděje Vlacha vyparkovali historické letouny a předvedli je v letu. Kdyby snad došlo k nehodě, měli jistotu, že ošetření nebudou muset hledat daleko.