Sdílená kola fungují už na několika místech republiky. Zkušenosti s nimi mají například v Kladně. Sdílené kolo je možné najít a vypůjčit pomocí speciální aplikace, kterou si uživatel stáhne do mobilu. Stačí načíst QR kód a uživatel obratem dostane zprávu s kódem na zámek, který má každé kolo. Prvních 15 minut je zdarma, za každou další půlhodinu se platí 24 korun. Kola se při vracení vyfotí a dají se do stojanů, které má město rozmístěné v ulicích. Od září by potom mohlo být k dispozici také 10 elektrokol.

Rada města už schválila uzavření smlouvy. „Ta umožní pro tento záměr využít prostředky z nadačního fondu Škoda Auto,“ uvedl radní Jiří Bouška.

Pokud všem půjde dobře, mohla by kola být ve městě už v červnu. Škoda Auto má zaplatit jejich pilotní roční provoz. „Zároveň s tím se budou vyhodnocovat i údaje o tom, kolik uživatelů kola bude využívat, kam budou nejčastěji jezdit i například, na jak dlouho si lidé budou kola nejčastěji půjčovat,“ dodal Bouška. Po uplynutí ročního období a zanalyzování výsledků pak město rozhodne, zda bude v projektu pokračovat i dál.

Rvačky dětí. Ilustrační snímek
Zákaz vstupu nebo program zvládání agrese. Boleslav zatočí s dětskými "bitkaři"
Nezapomínejte v létě na opalovací krémy.
Léto se blíží. Jak je to vlastně s opalováním?
Ilustrační foto.
Boleslavané dali potřebným 1062 kilo jídla a drogerie