Loňský první ročník festivalu RubiCannes byl střelou naslepo. Diváci si však do dobrovického kinosálu cestu našli a mnozí sem vážili cestu například z Mladé Boleslavi hned několikrát. Zejména ti, jejichž hlad po artové a nezávislé produkci jedno boleslavské středoproudé kino zkrátka neuspokojí.

Také atmosféra prvního ročníku RubiCannes, festivalu, jenž je ozvěnou prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Cannes, byla parádní. To vedlo organizátory k uspořádání druhého ročníku. Ten začíná v pátek v 19 hodin a potrvá do neděle. V nabídce je atraktivní dokument, kontroverzní erotické drama i snímek, jenž vyhrál v Cannes Zlatou palmu.

„Nejvíc se těším na film Berani, který zahajuje sobotní program. Je to vítěz sekce, jež představuje atypičtější kinematografii než hlavní soutěžní sekce a oceňuje filmaře, kteří nejsou příliš známí. Režisér Grímur Hákonarson, je navíc absolventem české filmové školy FAMU," láká Marek Havlas, jeden z organizátorů festivalu.

Tým kina Naruby se však těší i na páteční zahájení, které bude spojeno s vernisáží Martina Sausage Dohnala. Ten ve výstavě nazvané Ohryzek pomeranče představí průřez svou tvorbou za posledních pět let i stejnojmennou publikaci. Prostory předsálí kina tak budou zaplněny nejen kresbami, ale i sochami z ytongu.

Na jaké konkrétní tituly tedy můžete zavítat? Například na dokumentární film o slavné zpěvačce Amy Winehouse – Amy, film Dheepan, jenž je držitele Zlaté palmy a pojednává o životě uprchlíka ze Srí Lanky, který utíká před občanskou válkou do Francie, nebo na Bílou stuhu, která zvítězila v Cannes v roce 2009.
Podrobnosti o festivalu i běžném programu kina naleznete na www.naruby.eu.