VYBERTE SI REGION

Restaurant Day v Mladé Boleslavi: bůček, zdravá výživa i chuť Asie

Mladá Boleslav - Svátku gastronomie se pod kupolí parkovacího domu zúčastnil tucet kuchařských týmů

22.2.2016
SDÍLEJ:

První Restaurant Day roku 2016 v Mladé Boleslavi.Autor: Deník/Martin Weiss

„Mě už si nefoťte, vždyť už tady skoro nic nemám," poznamenává s omluvným úsměvem Petra Jacinová, které na pultu zbývá posledních pár balíčků domácího müsli. „Na dnešní den jsem upekla šest dortů, ale všechny už jsou pryč," krčí spokojeně rameny.

V Mladé Boleslavi je v plném proudu první letošní Restaurant Day, a navzdory dešti se pod kupoli parkovacího domu na Staroměstském náměstí stahují další a další skupiny lidí, kteří přišli ochutnávat, inspirovat se a třeba se i originálně naobědvat.

Mezinárodního projektu, v rámci kterého si kdokoliv může bez jakýchkoliv jindy nezbytných povolení otevřít na jeden den restauraci, se v Boleslavi zúčastnili jak amatéři, tak profesionálové.

„Peču hlavně pro sebe a pro kamarády, a to z čistě přírodních surovin. Kromě běžné receptury přidávám do chleba třeba ještě ořechy nebo semínka. Domů už kupuju jen bílé pečivo, spíš pro zpestření," popisuje Irena Lhotová, která nabízí vlastní bochníky chleba nebo slané tyčinky.

„Poslední dva měsíce vyvíjím recepturu vlastních cizrnových pomazánek. Jedna je s řepou, druhá s mrkví a obě mají velký podíl bílkovin," přibližuje, co je ve skleničkách s obrázkem bobra na etiketě na pultu před ním, Jakub Jirků.

Na druhé straně sálu s obvyklým úsměvem vítá zákazníky ostřílený restauratér z restaurace Angkor, jež sídlí v Železné ulici a orientuje se na kambodžské a thajské speciality. „Připravil jsem klasické menu, například jarní závitky nebo plněná kuřecí křídla," říká kuchař a obsluhuje další zákazníky.

Venku je v provozu dokonce několik grilů a u jednoho připravuje trendy speciality Ondřej Molina, finalista letošního ročníku prestižní gastronomické soutěže Bocuse d'Or ze staroměstské restaurace Černá růže. „Samozřejmě, ty okvětní plátky růže jsou také jedlé, ale dnes je tu máme spíš na ozdobu. Můžete vyzkoušet třeba náš bůček s květákovým pyré v kombinaci s poctivým vínem nebo zmrzlinu z kávy a k tomu whiskey," vyjmenovává kuchař, zatímco na talíři zdobí další degustační porci.

Restaurant Day se za pět let své existence stal právem fenoménem a při pohledu na spokojené strávníky debatující o jídle a vychutnávající si nové chutě nezůstává nikdo na pochybách, proč tomu tak je. Z akce, které se poprvé zúčastnilo 45 restaurací ve Finsku, je dnes masová záležitost. A nutno podotknout, že Mladá Boleslav už nebyla tentokrát jediným dějištěm této akce na Mladoboleslavsku. Sál Klubu Mnichovo Hradiště v neděli také doslova praskal ve švech.

Autor: Martin Weiss

22.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Plnění hry aneb Jak se procházka změnila v téměř krvavý útok

Mladá Boleslav - Také máte zajímavou vzpomínku na tábor? Podělte se o ni. Stačí, když nám zašlete své vzpomínání na emailovou adresu boleslavsky@denik.cz. Do předmětu uveďte, prosím, heslo „Táborový kotlík".

Kozel byl odsouzen za sníh i přeražený telefonní sloup

Mladoboleslavsko - Sovětští vojáci byli už pět let pryč a přece byla jejich dlouholetá přítomnost stále cítit. Ve vojenském újezdu Mladá, v Mladé Boleslavi i ve Zbožíčku na Nymbursku

Vlčí smečka na Kokořínsku se rozrostla. Fotopast hovoří až o čtyřech mláďatech!

Kokořínsko - Podle záznamů z fotopasti, kterou ochránci krajiny a přírody CHKO Kokořínsko – Máchův kraj umístili do národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala, se zde evidentně daří vlčí smečce. Rozrostla se možná až o čtyři mláďata.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.