VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurant Day nabídl delikatesy i klasiku

Mnichovo Hradiště /ROZHOVOR/ – Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště. Přehlídka a nezbytná ochutnávka kulinářských delikates či specialit se konala ve zrekonstruovaných prostorách Posilovny v areálu fotbalového hřiště. A nechyběla na něm ani Veronika Tomanová, která vsadila na vyzkoušenou klasiku. Mnoho let pracovala v kuchyni, v důchodu už vaří především pro radost. I když měla možnost ochutnat jídla na několika světadílech, nejlépe podle ní chutná doma.

19.3.2017
SDÍLEJ:

Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště.Foto: Tomáš Ježek

Co jste si pro mlsné návštěvníky připravila?

Kdo chce, může u mě ochutnat tradiční bramboráky a kuřecí řízky, a to buď prsní nebo stehenní, k tomu zakousnout krajíc chleba a kyselou okurku.

Vsadila jste na klasiku, jak lidem chutná?

Řekla bych, že ji mají rádi a jsou na ni zvyklí. Moje bramboráky jsou podle všeho vyhlášené, protože se pro ně lidé často vrací. Říkám o nich, že jsou takové říznější. Asi proto, že jsem si tradiční recepturu trochu upravila. Dávám hodně česneku a majoránky a to asi lidé chtějí. Důležité také ale je, aby nebyly moc přesmažené. To se pak pravá bramborová chuť může úplně ztratit a to je škoda.

Čtěte také: Festival pana Pipa přivede na prkna dětské soubory

Asi jste se trefila do chuťových buněk návštěvníků, že?

Hlavně chlapům. Ženy si spíše dávají ty řízečky. A někteří obě jídla dokonce spojí. V době Restaurant Day asi nikdo nehraje na štíhlou linii.

A co třeba něco sladkého? Co jste připravovala v minulých letech?

Tak třeba francouzské palačinky, ty se dělají podobně jako ty naše české, akorát se do nich použije více vajec a smaží se na přesmaženém másle. Často také dělám z kynutého těsta bábovky – třeba skořicovou s čokoládou. Uvnitř se těsto jakoby speče, všechny chutě se spojí a to je dobrota.

Kuchaři, kteří vaří jen pro radost, se vyhýbají různým náhražkám a chemii v jídle. Jak tohle vnímáte vy?

S tím souhlasím. Jídlo se má dělat podle mě pomalu, s láskou, a aby organismu přinášelo důležité živiny, mělo by být čerstvé. Nesnáším, když někdo vyndá jídlo z mrazáku a pak ho ohřeje v mikrovlnné troubě. Nicméně pochutnám si třeba na „číně" a zvlášť ve chvíli, kdy ji kuchaři připravují přímo přede mnou. Na druhou stranu ale musím říct, že jsme Čínu procestovali, samozřejmě jsme si toto jídlo objednali a tam chutnala úplně jinak, než je tomu v Čechách.

Když jste měla možnost ochutnávat jídla i v zahraničí, kde vám nejvíce chutnalo?

Jezdili jsme pravidelně do Číny nebo Spojených států, ale kde mi chutnalo nejvíc? No, asi doma… (smích)

Čtěte také: Ve výplatě najdou zaměstnanci Škodovky rekordní bonus: 45 tisíc korun

Autor: Tomáš Ježek

19.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
8

Zlaté lány řepky pomáhají zemědělcům i včelařům

Dům Donalda Trumpa

Tady strávil mládí Donald Trump

Starosta Mělníka řídil opilý. Auto "zaparkoval" do zdi radnice

Mělník – Mělnický starosta Ctirad Mikeš sedl za volant v podnapilém stavu a při jízdě městem třikrát naboural, než zaparkoval rovnou do zdi budovy místní radnice. K incidentu došlo v sobotu večer.

Podzámecký park vzkvétá. Společný domov se skauty mohou sdílet i mufloni

Benátky nad Jizerou - V památkově chráněném podzámeckém praku v Benátkách nad Jizerou bylo před třemi dny slavnostně otevřeno Centrum ekologické výchovy, které bude sloužit především jako klubovna místních skautů. Zázemí tam vedle nich nejdou i jiné ekologické kroužky, které ve městě působí.

AKTUALIZOVÁNO

Nejmladší milovické hříbě se jmenuje podle boha blahobytu

Milovice – Krodo. Tak zní nové jméno nejmladšího hřebečka divokého koně v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku. Ve slovanské mytologii jde o označení boha blahobytu. Hříbě v neděli pokřtila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Tito koně nám tu pomáhají s obnovou přírody," konstatovala. „Jsem ráda, že se divokým koním na pastvinách v Milovicích daří," poznamenala.

OBRAZEM: Smolíkovi navštívili Mnichovo Hradiště

Mnichovo Hradiště - Muzikál Smolíkovi, jenž spojuje činohru, tanec a zpěv ve velkou kostýmovou show, sklidil v Mnichově Hradišti bouřlivé ovace. Divadelní představení plné vtipů je inspirované kultovním animovaným maďarským seriálem. V hlavních rolích účinkuje řada známých herců, mezi nimi například Eva Holubová, Bob Klepl nebo Jana Stryková.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies