VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurant Day nabídl delikatesy i klasiku

Mnichovo Hradiště /ROZHOVOR/ – Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště. Přehlídka a nezbytná ochutnávka kulinářských delikates či specialit se konala ve zrekonstruovaných prostorách Posilovny v areálu fotbalového hřiště. A nechyběla na něm ani Veronika Tomanová, která vsadila na vyzkoušenou klasiku. Mnoho let pracovala v kuchyni, v důchodu už vaří především pro radost. I když měla možnost ochutnat jídla na několika světadílech, nejlépe podle ní chutná doma.

19.3.2017
SDÍLEJ:
Fotogalerie
18 fotografií

Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště.Foto: Tomáš Ježek

Co jste si pro mlsné návštěvníky připravila?

Kdo chce, může u mě ochutnat tradiční bramboráky a kuřecí řízky, a to buď prsní nebo stehenní, k tomu zakousnout krajíc chleba a kyselou okurku.

Vsadila jste na klasiku, jak lidem chutná?

Řekla bych, že ji mají rádi a jsou na ni zvyklí. Moje bramboráky jsou podle všeho vyhlášené, protože se pro ně lidé často vrací. Říkám o nich, že jsou takové říznější. Asi proto, že jsem si tradiční recepturu trochu upravila. Dávám hodně česneku a majoránky a to asi lidé chtějí. Důležité také ale je, aby nebyly moc přesmažené. To se pak pravá bramborová chuť může úplně ztratit a to je škoda.

Čtěte také: Festival pana Pipa přivede na prkna dětské soubory

Asi jste se trefila do chuťových buněk návštěvníků, že?

Hlavně chlapům. Ženy si spíše dávají ty řízečky. A někteří obě jídla dokonce spojí. V době Restaurant Day asi nikdo nehraje na štíhlou linii.

A co třeba něco sladkého? Co jste připravovala v minulých letech?

Tak třeba francouzské palačinky, ty se dělají podobně jako ty naše české, akorát se do nich použije více vajec a smaží se na přesmaženém másle. Často také dělám z kynutého těsta bábovky – třeba skořicovou s čokoládou. Uvnitř se těsto jakoby speče, všechny chutě se spojí a to je dobrota.

Kuchaři, kteří vaří jen pro radost, se vyhýbají různým náhražkám a chemii v jídle. Jak tohle vnímáte vy?

S tím souhlasím. Jídlo se má dělat podle mě pomalu, s láskou, a aby organismu přinášelo důležité živiny, mělo by být čerstvé. Nesnáším, když někdo vyndá jídlo z mrazáku a pak ho ohřeje v mikrovlnné troubě. Nicméně pochutnám si třeba na „číně" a zvlášť ve chvíli, kdy ji kuchaři připravují přímo přede mnou. Na druhou stranu ale musím říct, že jsme Čínu procestovali, samozřejmě jsme si toto jídlo objednali a tam chutnala úplně jinak, než je tomu v Čechách.

Když jste měla možnost ochutnávat jídla i v zahraničí, kde vám nejvíce chutnalo?

Jezdili jsme pravidelně do Číny nebo Spojených států, ale kde mi chutnalo nejvíc? No, asi doma… (smích)

Čtěte také: Ve výplatě najdou zaměstnanci Škodovky rekordní bonus: 45 tisíc korun

Autor: Tomáš Ježek

19.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Festival Pana Pipa ve čtvrtek nabídl čtyři představení. Jedním z nich bylo Jak se dělá divadlo v podání dětského souboru Hvězdičky ze Základní umělecké školy v Mnichově Hradišti (na snímku).
11

Malé diváky bavil Festival Pana Pipa

Autobus. Ilustrační foto.

Stávkovat není fér, vzkazuje kraj řidičům autobusů

Zájem o seniorské bydlení je obrovský, kapacity nestačí

Staří nebo zdravotně postižení lidé, kteří už nejsou schopni se o sebe bez cizí pomoci postarat, mají šanci žít v domovech s pečovatelskou službou. Provozují je ovšem především větší města, která mohou navíc uspokojit jen malou část žadatelů. Například v Mělníku počet žadatelů o čtyřicet takzvaných bytů zvláštního určení převyšuje až pětinásobně jejich nabídku.

Cestovatel Martin Loew představí tropickou Kubu

Do Mladé Boleslavi zavítá na konci března cestovatel Martin Loew se svou nejnovější diashow Kuba - ostrov na rozcestí dějin.

AKTUALIZOVÁNO

Věra Špinarová zkolabovala na jevišti v Čáslavi. Její stav je prý vážný

Čáslav – V době koncertu v čáslavském divadle zkolabovala zpěvačka Věra Špinarová. Její manažer Michal Kindl uvedl, že je v bezvědomí a její stav je velmi vážný.

Škoda: Letošní rok bude patřit SUV a Yetimu

Mladá Boleslav – V roce 25. výročí spojení Škody Auto s koncernem Volkswagen měli škodováci důvod k radosti. Dodávky vozů s okřídleným šípem ve znaku stouply celosvětově o 6,7 procenta na 1 126 500 vozů, tržby rostly o bezmála deset procent a pozitivní výsledky se letos projeví i na zaměstnaneckém bonusu, který dosáhne rekordních 45 tisíc korun.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies