VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurant Day nabídl delikatesy i klasiku

Mnichovo Hradiště /ROZHOVOR/ – Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště. Přehlídka a nezbytná ochutnávka kulinářských delikates či specialit se konala ve zrekonstruovaných prostorách Posilovny v areálu fotbalového hřiště. A nechyběla na něm ani Veronika Tomanová, která vsadila na vyzkoušenou klasiku. Mnoho let pracovala v kuchyni, v důchodu už vaří především pro radost. I když měla možnost ochutnat jídla na několika světadílech, nejlépe podle ní chutná doma.

19.3.2017
SDÍLEJ:

Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště.Foto: Tomáš Ježek

Co jste si pro mlsné návštěvníky připravila?

Kdo chce, může u mě ochutnat tradiční bramboráky a kuřecí řízky, a to buď prsní nebo stehenní, k tomu zakousnout krajíc chleba a kyselou okurku.

Vsadila jste na klasiku, jak lidem chutná?

Řekla bych, že ji mají rádi a jsou na ni zvyklí. Moje bramboráky jsou podle všeho vyhlášené, protože se pro ně lidé často vrací. Říkám o nich, že jsou takové říznější. Asi proto, že jsem si tradiční recepturu trochu upravila. Dávám hodně česneku a majoránky a to asi lidé chtějí. Důležité také ale je, aby nebyly moc přesmažené. To se pak pravá bramborová chuť může úplně ztratit a to je škoda.

Čtěte také: Festival pana Pipa přivede na prkna dětské soubory

Asi jste se trefila do chuťových buněk návštěvníků, že?

Hlavně chlapům. Ženy si spíše dávají ty řízečky. A někteří obě jídla dokonce spojí. V době Restaurant Day asi nikdo nehraje na štíhlou linii.

A co třeba něco sladkého? Co jste připravovala v minulých letech?

Tak třeba francouzské palačinky, ty se dělají podobně jako ty naše české, akorát se do nich použije více vajec a smaží se na přesmaženém másle. Často také dělám z kynutého těsta bábovky – třeba skořicovou s čokoládou. Uvnitř se těsto jakoby speče, všechny chutě se spojí a to je dobrota.

Kuchaři, kteří vaří jen pro radost, se vyhýbají různým náhražkám a chemii v jídle. Jak tohle vnímáte vy?

S tím souhlasím. Jídlo se má dělat podle mě pomalu, s láskou, a aby organismu přinášelo důležité živiny, mělo by být čerstvé. Nesnáším, když někdo vyndá jídlo z mrazáku a pak ho ohřeje v mikrovlnné troubě. Nicméně pochutnám si třeba na „číně" a zvlášť ve chvíli, kdy ji kuchaři připravují přímo přede mnou. Na druhou stranu ale musím říct, že jsme Čínu procestovali, samozřejmě jsme si toto jídlo objednali a tam chutnala úplně jinak, než je tomu v Čechách.

Když jste měla možnost ochutnávat jídla i v zahraničí, kde vám nejvíce chutnalo?

Jezdili jsme pravidelně do Číny nebo Spojených států, ale kde mi chutnalo nejvíc? No, asi doma… (smích)

Čtěte také: Ve výplatě najdou zaměstnanci Škodovky rekordní bonus: 45 tisíc korun

Autor: Tomáš Ježek

19.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ředitel infocentra v Mladé Boleslavi Gérard Keijsper

Šéf mladoboleslavského infocentra: Metalová cesta nadchla na internetu celý svět

Kateřina a Jana Hladíkovy z Mladé Boleslavi - mistryně České republiky v cross country, nebo-li v terénním závodě na horských kolech.
7

Cyklistická šampionka prožila krásné dny volna. Bez kola!

Starosta Zálezlic: S velkou vodou se nedá bojovat, hrozbu musíte přijmout

Zálezlice /ROZHOVOR/ – Mám domluvené setkání a rozhovor se starostou Zálezlic Jiřím Čížkem. Traduje se o něm, a on sám to potvrzuje, že k médiím byl vždy vstřícný. Říká: „Kdyby se o nás nevědělo, za chvíli by se na nás zapomnělo. A to by byla škoda, protože ta vodní katastrofa byla vážně obrovská.“ Cestou do Zálezlic v autě s kolegou žertujeme, vtipkujeme, usmíváme se. Kozárovice. Obec spadající pod Zálezlice. V roce 2002 to schytaly také naplno. Najednou je v autě ticho. Oba cítíme dusno. Snad by se dalo říci, že nám naskočila husí kůže. To je ve chvíli, kdy míjíme Vltavu.

OBRAZEM: Pohádkový statek na Blatech: Chovají zde i lamy alpaky

V samotném srdci Českého ráje na úpatí Prachovských skal se nachází rodinný statek Blata Český ráj, který je domovem nejen pro dostihové koně, ale také pro lamy alpaky, kozy domácí nebo oslíky holandské. Právě s těmito a dalšími zvířaty, které tu majitelé chovají od roku 2011, se mohly seznámit děti z divadelního tábora, který se koná v blízkosti statku. Malí návštěvníci se od majitelky dozvěděli nejen spousty zajímavostí ze života zvířat, ale také mnoho informací o jejich chovu a práci na statku. Velký obdiv pak u táborníků sklidili dostihoví koně.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Češi milují skotské hry a irskou whisky, víc jí vypijí jen v USA

Sychrov – Kilty, dudy, skotští siláci a samozřejmě i skotská whisky či národní lahůdka zvaná haggis. A také skotská, irská či keltská hudba. Rekordy a autoveteráni. To všechno zažijí i letos účastníci tradičních skotských her na zámku Sychrov. Začínají už dnes neoficiálním programem na nádvoří zámku, který odstartuje ve 20 hodin výukou skotských tanců. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení