VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurant Day nabídl delikatesy i klasiku

Mnichovo Hradiště /ROZHOVOR/ – Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště. Přehlídka a nezbytná ochutnávka kulinářských delikates či specialit se konala ve zrekonstruovaných prostorách Posilovny v areálu fotbalového hřiště. A nechyběla na něm ani Veronika Tomanová, která vsadila na vyzkoušenou klasiku. Mnoho let pracovala v kuchyni, v důchodu už vaří především pro radost. I když měla možnost ochutnat jídla na několika světadílech, nejlépe podle ní chutná doma.

19.3.2017
SDÍLEJ:

Restaurant Day, tedy gastrofestival, na němž kuchařské umění mohou vedle profesionálů ukázat také amatéři, přilákal v sobotu stovky návštěvníků do Mnichova Hradiště.Foto: Tomáš Ježek

Co jste si pro mlsné návštěvníky připravila?

Kdo chce, může u mě ochutnat tradiční bramboráky a kuřecí řízky, a to buď prsní nebo stehenní, k tomu zakousnout krajíc chleba a kyselou okurku.

Vsadila jste na klasiku, jak lidem chutná?

Řekla bych, že ji mají rádi a jsou na ni zvyklí. Moje bramboráky jsou podle všeho vyhlášené, protože se pro ně lidé často vrací. Říkám o nich, že jsou takové říznější. Asi proto, že jsem si tradiční recepturu trochu upravila. Dávám hodně česneku a majoránky a to asi lidé chtějí. Důležité také ale je, aby nebyly moc přesmažené. To se pak pravá bramborová chuť může úplně ztratit a to je škoda.

Čtěte také: Festival pana Pipa přivede na prkna dětské soubory

Asi jste se trefila do chuťových buněk návštěvníků, že?

Hlavně chlapům. Ženy si spíše dávají ty řízečky. A někteří obě jídla dokonce spojí. V době Restaurant Day asi nikdo nehraje na štíhlou linii.

A co třeba něco sladkého? Co jste připravovala v minulých letech?

Tak třeba francouzské palačinky, ty se dělají podobně jako ty naše české, akorát se do nich použije více vajec a smaží se na přesmaženém másle. Často také dělám z kynutého těsta bábovky – třeba skořicovou s čokoládou. Uvnitř se těsto jakoby speče, všechny chutě se spojí a to je dobrota.

Kuchaři, kteří vaří jen pro radost, se vyhýbají různým náhražkám a chemii v jídle. Jak tohle vnímáte vy?

S tím souhlasím. Jídlo se má dělat podle mě pomalu, s láskou, a aby organismu přinášelo důležité živiny, mělo by být čerstvé. Nesnáším, když někdo vyndá jídlo z mrazáku a pak ho ohřeje v mikrovlnné troubě. Nicméně pochutnám si třeba na „číně" a zvlášť ve chvíli, kdy ji kuchaři připravují přímo přede mnou. Na druhou stranu ale musím říct, že jsme Čínu procestovali, samozřejmě jsme si toto jídlo objednali a tam chutnala úplně jinak, než je tomu v Čechách.

Když jste měla možnost ochutnávat jídla i v zahraničí, kde vám nejvíce chutnalo?

Jezdili jsme pravidelně do Číny nebo Spojených států, ale kde mi chutnalo nejvíc? No, asi doma… (smích)

Čtěte také: Ve výplatě najdou zaměstnanci Škodovky rekordní bonus: 45 tisíc korun

Autor: Tomáš Ježek

19.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na letiště v Mladé Boleslavi se v sobotu konal už čtvrtý ročník letecké akrobacie bezmotorových kluzáků. Dorazilo tam na pětadvacet pilotů.
25

Bezmotoroví akrobaté ovládli nebe nad Mladou Boleslaví

V rámci výstavy Hradiště a Hradišťáci v 70. a 80. letech, která se koná v městském muzeu Mnichovo Hradiště až do 31. října, se v jeho prostorách uskutečnil speciální retro večer.
89

OBRAZEM: Zámek se oblékl do stylu retra

Krmenčík sestřelil Boleslav za čtvrt hodiny

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – „Chtěli jsme do zápasu vstoupit aktivně, což se povedlo, ale bohužel jsme vzadu hráli naivně. Neskutečně lehce jsme soupeře pustili triviálními chybami do zakončení,“ zhodnotil klíčovou pasáž utkání osmého prvoligového kola kouč Mladé Boleslavi Dušan Uhrin.

Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech

Mladá Boleslav - Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech v mladoboleslavské porodnici. Přestože víme, že každé miminko je krásné, můžete hlasovat v naší anketě o miminko týdne.

KRÁTCE: Centrum města se uzavře

Boleslavsko - Přinášíme vám krátké zprávy z regionu.

Slavný rocker hrál ve městě po 44 letech

Nymburk /ROZHOVOR/ - Bylo mu šestadvacet, když v roce 1973 stál v Nymburce u zrodu skupiny ETC. Vrátil se sem jako sedmdesátiletý, až po čtyřiačtyřiceti letech. Řeč je o Vladimíru Mišíkovi, po právu označovaném za legendu české rockové hudby. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení