To vše je mladoboleslavský primátor a současný krajský zastupitel Raduan Nwelati (ODS).

Symbol buldočí práce

Pro mnohé, především oponenty z řad sociální demokracie, která mu v Mladé Boleslavi nemůže přijít na jméno, je populista. Pro mnohé je ale symbolem buldočí práce, kdy si jde za tvrdošíjně za svým cílem. Lidé z jeho těsné blízkosti mu vyčítají, že chce mít přehled absolutně o všem. Že občas zapomíná delegovat pravomoce a pak je nervózní až tak, že před ním na chodbě boleslavské magistrátu uskakují všichni.

Pravdou je, že za jeho vládnutí věhlas Mladé Boleslavi výrazně vzrostl. A nyní míří Raduan Nwelati ještě výše. Spolu s Josefem Řihákem, senátorem a příbramským starostou, jsou nejžhavějšími kandidáty na post středočeského hejtmana.

Z lékaře politik

Šestačtyřicetiletý bývalý ortoped a ředitel mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice vstoupil do politiky v roce 2000. Boleslavským primátorem se stal v roce 2006. Nyní je jedničkou na kandidátce ODS pro krajské volby.

Předvolební kampaň pojal takzvaně z očí do očí. „Na pódiu jsem během kampaně byl jen dvakrát, chodím mezi lidmi a povídám si s nimi z očí do očí a to úplně s každým, kdo na akci přijde," říká a zapaluje si jednu cigaretu za druhou. To je jeho největší neřest. Přiznává, že před časem se s velkou slávou rozhodl na radnici přestat kouřit. Vydrželo mu to velice krátce, jen osm měsíců. „S tím asi nic nenadělám," suše s úsměvem konstatuje.

Volební kampaň jinak

Volební kampaň pojal Nwelati netradičně. „Odmítl jsem dát z regionálních peněz určených na kampaň jedinou korunu na billboardy. Ty, co se objevily, jsou financovány z celostátních peněz ODS. Rozhodl jsem se, že peníze místo na billboardy věnuji tam, kde jsou třeba." Za každého, s kým na mítincích Nwelati promluví, pošle deset korun do jedné z pěti oblastí dobrovolní hasiči, doprava, sociální služby, školství, zdravotnictví. „Především ale jsem se setkal a mluvil s více než dvanácti tisíci lidí z různých koutů kraje. Potkal jsem mezi nimi spoustu těch, se kterými bych rád v budoucnu spolupracoval, kterým bych dal prostor vyjádřit se k mnoha oblastem života. A je jedno, zda to byl právník, či člověk z fabriky. Ti lidé totiž používají selský rozum, jenž potřebuje politik často slyšet."

Politika a rodina

Jeho pracovní vytížení pochopitelně odnáší rodina manželka a děti. „Pokaždé, když nějaká kampaň začíná, tak říkám manželce, že až tu akci skončíme, bude více času. Už mi ale nevěří. Zrovna tuhle mi s úsměvem povídala: tak co, až skončí volby, budeš jistě doma častěji? Co jí mám na to říct," podotýká Raduan Nwelati. Paradoxně předvolební kampaň znamená pro Nwelatiho rodinu, že se setkávají častěji. „Jezdí se mnou po mítincích, takže jsme společně letos o prázdninách strávili více času, než obvykle, někdy se dokonce stavíme i na večeři."

Co politik, to zloděj a podvodník. Jak se na tenhle český názor dívá politik Nwelati? „Když se mě novináři ptali, zda mám radost z toho, že byl zatčen David Rath, tak jsem odpověděl, že na jednu stranu ano. Protože přestane rozkrádat Středočeský kraj. Na druhou stranu ale jeho zatčení bohužel hází špínu na všechny politiky a to i na ty slušné," říká bývalý ortoped, který právě doktorskou a politickou práci srovnává. „V obou profesích za vámi chodí lidi s problémy. Vy je musíte diagnostikovat, vyhodnotit a navrhnout léčení a řešení."

Tucet stručných otázek a odpovědí těsně před volbami

1. Uvažované propojení Pražské integrované dopravy a Středočeské integrované dopravy?

Propojení kraje a Prahy považuji za jednu z priorit. Propojení přinese zjednodušení cestování uvnitř kraje, mnoho lidí pracuje v Praze, zároveň propojení přispěje k rozvoji turistického ruchu ve Středočeském kraji.

2. Zdravotnictví a poplatky?

Není to v kompetenci Středočeského kraje rušit či nerušit poplatky. Podle mne to nejsou regulační poplatky, ale příspěvek na zdravotní péči. Podle mého osobního názoru poplatky nemají platit děti a senioři, tady budu jednat o osvobození zákonem.

3. Proplácení studentského jízdného?

Finance z jízdného přesuneme do sociálních a prospěchových stipendií a peníze přesuneme do středních škol a učilišť na provoz, vybavení a mzdy.

4. Pokud se stanete hejtmanem, jaké budou vaše priority?

Mojí prioritou je, aby ve Středočeském kraji vše fungovalo stejně jako ve velkém městě.

Musí fungovat zdravotnictví, školství, sociální služby, doprava, údržba silnic, údržba zeleně no prostě úplně vše.

5. S kým ano a s kým ne?

Přirozeným partnerem je TOP 09 a každá politická strana s podobným programem jako například KDU-ČSL, SZ a jiné. Určitě ne s KSČM, a vzhledem k tomu, že kandidátka ČSSD de facto nereflektovala to, co se stalo v poslední době a jsou tam blízcí spolupracovníci Davida Ratha, tak ani tam nelze předpokládat, že bychom šli s ČSSD do velké koalice.

6. Recept na snížení osmimiliardového zadlužení kraje?

Snížit provozní výdaje úřadu, nejen škrtáním výdajů, ale především důslednými veřejnými a transparentními výběrovými řízeními a to jak v oblasti spotřeby, služeb tak také údržby a investic.

7. Proč vás kolegové navrhli na jedničku kandidátky?

Nejspíše tomu pomohlo, že jsem relativně úspěšný primátor města Mladá Boleslav, které se mi v relativně krátké době podařilo výrazně změnit a posunout kupředu.

8. Do roka a do dne…

Sto nových mateřských školek, transparentní výběrová řízení, všechny smlouvy na internetu a usnesení, které znemožní prodej jakékoliv nemocnice či sociálního zařízení. To je lež, kterou o nás šíří sociální demokracie. Není to pravda. Jsem garantem, že se žádná nemocnice nebo sociální zařízení neprodá. Naopak je mým cílem zaměřit se extrémně na zkvalitnění a zlepšení dostupnosti zdravotní péče ve středních Čechách.

9. Vaše přednosti?

To by měli říci jiní. Manželka říká, že jsem workoholik. Tak že asi pracovitost a určitě slušnost.

10. Vaše zlozvyky a slabiny?

Kouření. A také to, že nemám čas na rodinu.

11. Proč chci být hejtmanem?

Povedlo se mi posunout Mladou Boleslav kupředu. Stejně tak chci posunout Středočeský kraj.

12. Budu-li hejtman, jaký budu?

Komunikativní. Komunikovat budu se všemi starosty měst a obcí bez rozdílu jejich politické příslušnosti. Budu respektovat a vážně projednávat i návrhy opozice na zastupitelstvu. A zůstanu především slušným člověkem.