Dostali totiž vybavení, které se uplatní třeba při záchraně lidí na problematických místech: například v závalu či ze zasypaného výkopu nebo při stabilizaci budov s narušenou statikou. Poslouží ale také v případě nutnosti prorazit otvor ve zdi, zasahovat u nehod nákladních automobilů i prostředků hromadné dopravy, zvedat velká břemena – třeba při odstraňování následků větrných smrští – či tam, kde je nezbytné „jen“ osvětlovat místo zásahu nebo se postarat o nouzové zastřešení. Prostě kdekoli, kde hasiči k zásahu potřebují speciální vybavení, jaké v běžných zásahových autech nevozí, a to rychle – a tak je třeba mít kam sáhnout; bez dlouhého shánění a improvizací.

Ilustrační foto
Školáci většinou dřív pijí, než kouří. Znají i závislost

Pro nové kontejnery, které v kraji zahušťují sít těch již používaných, si středočeští hasiči zajeli do Zbirohu na Rokycansku. V tamějším areálu Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR strávili tři dny. Byl pro ně totiž připraven i výcvik, při němž si práci s nově přebíranými technickými prostředky mohli vyzkoušet, a to v rámci různých typů zásahů.
„V rámci Středočeského kraje jsou technické kontejnery umístěny tak, aby byla pomoc poskytována co nejrychleji a s co nejmenší časovou prodlevou,“ připomněl Martin Vondra z centrály středočeských hasičů. Vybavení, které obsahují, se uplatňuje stále častěji. Roste kupříkladu nejen počet výjezdů na pomoc zavaleným osobám, ale častější jsou i problémy se staticky narušenými objekty (a to mnohdy i po dopravních nehodách).

Spalničky. Ilustrační foto.
Spalničky zatím ve středních Čechách neustupují
Ilustrační foto
Proč se otvírají studánky? Odpoví skanzen