Prázdné regály za výčepy, kde ještě před několka dny stály lahve s tvrdým alkoholem.

Stejně tak prázdné nebo zakryté regály s lihovinami v samoobsluhách. Od pátečního večera se staly lihoviny s obsahem alkoholu nad 20% nedostupné.

V pátek kolem desáté večer byla restaurace „U Kvakoše" prázdnější než jindy. Několik hostů hraje kulečník, další sledují semifinále Daviscupu a všichni před sebou mají pivo a maximálně skleničky zelené.

„Tak vidíte sám," ukazuje vedoucí restaurace Aleš Sýkora na prázdné stoly. „Před chvílí tu byla městská policie. Museli jsme lahve s tvrdým alkoholem odstranit i z regálů, i když jsme už někdy po sedmé večer jeho nalévání zastavili a za pultem byly jen uzavřené, zakolkované originální lahve," dodal.

Podle jeho slov budou určitě nižší tržby a na pivu se to určitě nedožene. „Nedovedu si představit, jak dlouho to bude trvat. Nikdo ani neví, co se bude dít dál. Teď je alkohol tedy ve skladu a co potom?" vznáší restauratér otázku, na kterou asi nikdo v tuhle chvíli nezná odpověď.

„Mě osobně se ten zákaz nedotkne. Piju pivo a maximálně víno," říká jeden ze štamgastů sledující tenis v televizi. „Myslím si, že to je nedořešený. Stejně to bude akorát nahrávat lumpům, aby v tom pokračovali trošku jiným směrem," pokračuje host sedící u sklenice piva.

„Jsem jenom zvědavej, jak to bude fungovat v těch obchoďákách, kde mají kořalky hektolitry a kam to dají," pokračuje host, který nechtěl sdělit své jméno.

„Dají to do skladu a tam to nechají stát, a pak to vrátí zpátky do regálů?" dodává s údivem.

Také nás zajímalo, jak to je ve větším obchodním domě. Mladoboleslavské nonstop Tesco bylo ideální příležitostí k návštěvě.

Cestou oslovujeme mladý pár, který právě od velkoprodejny odchází. „Jsme naštvaný," říká Tomáš Čížek.

Řada dalších slov není publikovatelná, ale některá přeci. „Teď to bude mít přesně jiný důsledky, než oni plánujou. Místo originálního alkoholu si to budu nakupovat u nějaký báby, která si to pálí doma?" pokračuje rozhořčeně naštvaný zákazník.

V Tescu se po chvíli dostávám k manažerům, kteří zrovna organizují naplnění litery nařízení o zákazu prodeje.
Informace z nich ale páčím velmi obtížně a jsem odkázán na tiskovou mluvčí.

Přímo v prodejně je zahrazen vstup mezi regály s alkoholem a patnáct minut po desáté večer si ho rozhodně není možné koupit.

„V souvislosti s vyhlášením plošné prohibice přijímá naše společnost veškerá opatření v co nejkratším čase. Naši zaměstnanci jsou průběžně informováni o opatřeních a krocích, která je nutné podniknout," řekl Jan W. Dvořák manager společnosti Tesco.

Razie?
Velké policejní manévry, tak v pátek večer vnímali někteří lidé v Mladé Boleslavi začátek zákazu prodeje a podávání tvrdého alkoholu.

Na diskotéku ve Fóru dorazili policisté spolu s celníky a pracovníky hygieny. V průběhu noci se v tomto podniku uskutečnila velká kontrolní akce.

„Doprovázeli jsme celníky a pracovníky hygieny," řekl vedoucí územního odboru Policie ČR František Dvořák. Podle jeho slov celníci žádnou závadu nezjistili a byly odebrány vzorky uskladněného, neprodávaného alkoholu.

„Kontroly v naší diskotéce probhají poměrně často," řekl v sobotu před polednem provozovatel zařízení Radek Franc.

„I celníci se divili, že už  jsou letos nejméně pátou kontrolou," dodal Franc. Podle jeho slov prohibice poškozuje jen legální trh s alkoholem a naopak nahrává černým obchodníkům.

„Tvrdý alkohol jsme hned po vyhlášení opatření stáhli, tržby jsou o více než padesát procent nižší než jindy," říká také podnikatel.

Menší prodejny
Tvrdý alkohol zmizel i z regálů menších obchůdků a večerek. „Městská policie nás informovala někdy kolem deváté večer, ale to už jsme alkohol neprodávali. Jen jsme ho museli odnosit do skladu," řekla prodavačka večerky.

Prázdno bylo po tvrdém alkoholu i v samoobsluze v Kněžmostě. „Hned po příchodu do obchodu v šest ráno jsme tvrdý alkohol odnosily do skladu. Na prázdná místa jsme rozložily likéry s nižším obsahem alkoholu," říká jedna z prodavaček Lenka Šimonová. V pátek po sedmé večer totiž již nikdo v prodejně nebyl.

Alkohol patří k oslavám. Slavíme svátky, narozeniny, výhru v loterii i třeba úspěch ve škole či v práci.

Při limonádě zřejmě nezůstane ani při důležitém životním kroku, kterým je svatba. Do ne zrovna záviděníhodné situace se dostali ti, kteří tento důležitý životní krok uskutečnili nyní.

„V restauraci by nám alkohol nemohli prodat. Máme kliku, máme hostinu v pronajatých prostorách a alkohol naštěstí nakoupený už před týdnem," říkají svatebčané.