Také v letošním roce společnost Vodovody a kanalizace pokračuje v rozšiřování skupinového vodovodu Mladá Boleslav. Kromě toho, že se kvalitní pitnou vodou snaží zásobovat stále větší část Boleslavska, rozšiřováním největšího vodohospodářského díla v regionu se rovněž zbavuje nevyhovujících vodních zdrojů s klesající kvalitou.

Příkladem je třeba loňské připojení Kněžmosta či Luštěnicka. Například v Ledcích, Prodašicích a Ujkovicích se voda v průběhu předcházejících let nejprve natolik zhoršila a následně poklesla vydatnost zdejšího zdroje, že bylo přistoupeno k vybudování přivaděče až ze Semčic vzdálených čtyři kilometry. Letos se pitné vody nejvyšší jakosti bez chloru dočkají také Brodce, Horky nad Jizerou a Hrušov, které se stále ještě potýkají s vysokou železitostí vody. Zdejší úpravna totiž v poslední době vykazuje zhoršenou funkčnost, a tak již bylo rozhodnuto o připojení těchto obcí na boleslavský vodovod a odstavení úpravny.

„V současné době provozuje naše společnost pouze dva vodovody, kde nelze vodu používat jako pitnou. Jedná se o Kačov a Sobětuchy. Důvodem je vysoký obsah dusičnanů, na který již nelze dát výjimku nebo zmírnit maximální limit obsahu dusičnanů ve vodě," vysvětluje výrobní náměstek VaK Vladimír Stehlík a upozorňuje, že podrobnější informace o kvalitě vody lze získat na webových stránkách společnosti.

Voda z hloubek je kvalitnější

Zatímco vlastnosti vody pramenící hluboko pod povrchem země jsou stabilně dobré, na těch několika místech, kde společnost vodu jímá z mělčích zvodní, jsou potíže s kvalitou stále častější. Vliv na to má zemědělská činnost, nesprávné nakládání s odpadními vodami, ale také kolísaní hladiny podzemní vody, které souvisí se srážkovými výkyvy.

Velkou devizou Mladoboleslavska je však skutečnost, že jeho značná část jímá právě vodu z velkých hloubek, konkrétně z České křídové tabule, která je přirozeným místem akumulace podzemních vod. Ve srovnání s jinými kraji to je nezpochybnitelná výhoda, kterou si uvědomíme, až zase udeří extrémní horka a sucho. Přesto je i u nás klíčové nakládat s vodou maximálně hospodárně.

„Zadržování vody v krajině a bránění jejímu rychlému odtoku z území je určitě správná cesta. Důležitá jsou opatření, která připravuje stát. Podle mého názoru bude ale stejně důležité, aby se každý, kdo nějakým způsobem s dešťovými vodami nakládá, ať je to město, obec, majitel domu nebo majitel firmy, snažil o zadržování vody na místě, kam spadne. Existují různá řešení," komentuje technický náměstek VaK Tomáš Žitný.

Kontrola potrubí se provádí průběžně

Velmi aktuálním tématem, kterým se čeští vodohospodáři zabývají, je vedle stavu podzemní vody také stav vodovodního potrubí. To se dostalo do popředí zájmu zejména v souvislosti s haváriemi, které odhalily problematický stav některých vodovodů (například průnik fekálií do vodovodu v pražských Dejvicích vloni v květnu).

„Myslím si, že stav našich řadů je dobrý, ale ve výměnách starších vodovodů nebo poruchových plastových vodovodů z osmdesátých let, musíme stále pokračovat, Do obnovy vodovodů vkládáme každým rokem desítky milionů korun. Rizikovým faktorem je jakýkoli zásah do vodovodního systému. Může to být havárie, ale stejně tak i plánovaná rekonstrukce. Problémy našich kolegů z okolních měst v loňském roce jsme sledovali a snažili se přijímat taková opatření, abychom jim na našich vodovodech předešli," dodává Žitný.

Ve chvíli, kdy se rozjede další etapa projektu odkanalizování měst a obcí Mladoboleslavska, o jejíž státní podpoře se letos rozhodne, spojí Vodovody a kanalizace tuto investici s revizemi a výměnami potrubí v místech, kde si to situace vyžádá.