Na sociálních sítích si ho nelze nevšimnout. Rád vytahuje na povrch politickou bizarnost, s radostí se svými příspěvky dotýká citlivých témat, při kterých si servítky opravdu nebere, a k tomu všemu své cílové skupině sděluje zážitky ze svého bujarého studentského života. Celé to působí dojmem, že se snaží lidi, kteří jsou k politice chladní a neorientují se v ní, pro tuto disciplínu získat. Při tom všem se stíhá zúčastňovat debat, vykonávat funkci městského radního v Teplicích a v neposlední řadě motivovat studenty k aktivitě ve veřejném životě.

A právě minulý pátek Dominik Feri zavítal do Mladé Boleslavi, kde se sešel s místními studenty a členy Městského parlamentu dětí a mládeže, aby zde probudil a rozvinul ideu kvalitního společenského bytí skrze jednoduché tvrzení: lidé by se měli potkávat. Tohoto hesla se v minulosti drželo třeba místní občanské sdružení Téma dne, například projektem pián v ulicích.

Debata ve formě tzv. brainstormingu, se konala v Pavilonu DDM za Májem a zúčastnilo se jí zhruba na dvě desítky studentů. Ti Dominikovi představili život v Mladé Boleslavi a společně pak hned v úvodu definovali tři zásadní fakta o Mladé Boleslavi: mladí nemají vůli cokoliv dělat, mladí se nescházejí, mladí se nemají kde scházet.

Teplický radní Dominik Feri motivoval boleslavské studenty.Zdroj: Sebastian Vošvrda

„Zajisté, náplavku nebo Stalina na Letné tady nevybudujeme, ale můžeme se pokusit vytvořit něco, co by se tomuto fenoménu přiblížilo. Lidé by pak neměli tendence opouštět svoje vlastní město", konstatoval Feri a následně se studenty vytipoval potencionální místa, kam by se mohli cílit různé akce. Záležitost financování se ve světle výše popsané analýzy rázem jevila jako ta méně náročná. Feri studenty navíc ujistil, že v dnešní době je hodně subjektů, které podporují právě studentské projekty. Důležitou myšlenkou, kterou se studentům snažil předat, bylo to, aby se především nebáli komunikovat s městem, které by jejich akce vlastně mělo zaštiťovat.

Konkrétní výsledek schůzka neměla, ale vypadá to, že se rýsuje iniciativa, která by v blízké době mohla rozvířit místní veřejné dění. Městský parlament dětí a mládeže se chce držet již zmíněného, že lidé by se měli potkávat, a tak vznikla událost s názvem 1. studentská středa, která se koná již dnes od 18 hodin v restauraci Gejzír, kde by mohlo dojít ke zrodu nějaké určité vize. Pokud se tato tradice udrží, Feri slibuje, že i on by se nějaké mladoboleslavské studentské středy rád zúčastnil.

Městský parlament dětí a mládeže má vlastní schůze, které se konají každých čtrnáct dní na magistrátu. Na tu nejbližší pozvou zájemce 12. října. Dorazit má městský architekt, který představí rekonstrukci Domu Kultury. Další potvrzené termíny schůzí jsou 9. a 23. listopadu, potom 7. prosinec. Více informací o samotných akcích naleznete na facebooku Městského parlamentu dětí a mládeže.


Autor: Sebastian Vošvrda