Jan Hamáček si tuto školu, která loni slavila 130 let od svého vzniku, nevybral náhodou. „Většinou se jezdí do velkých škol v okresních městech a trochu se zapomíná na ty malé. Rozhodl jsem se letos pro změnu,“ vysvětlil. Mohl si rovnou prohlédnout nově rekonstruované podkrovní prostory, kde vznikly nové dvě třídy a kabinet.

„Škola snese srovnání se školami v Mladé Boleslavi a možná i v Praze. Je moderně vybavená, po rekonstrukci v bývalých půdních prostorech jsou špičkové třídy. Opravdu se to povedlo, věřím, že žákům se tu bude líbit a prožijí tu krásná školní léta,“ zhodnotil prohlídku šéf Sněmovny. Úspěšných vstup do prvního školního roku jim popřál osobně. „A paním učitelkám jsem samozřejmě popřál, aby je děti nezlobily,“ poznamenal s úsměvem.

Tisíce dětí na Boleslavsku v pondělí poprvé zasedly ve školních lavicích.
OBRAZEM: Nesmělí prvňáčci vstoupili poprvé do školy
Skokové závody na farmě Ptýrov.
OBRAZEM: Na Farmě Ptýrov se konaly skokové závody

Osmi chlapcům a sedmi holčičkám, kteří letos nastupují do první třídy, věnoval také nějaké drobnosti, jako třeba vodovky a omalovánky, úkolníček, ale i reflexní přívěsek na batoh.

Jak by srovnal dnešní základku s tou, kterou prožil on sám? „To se snad ani nedá srovnávat. Já nastupoval v osmdesátých letech. To byla atmosféra ve společnosti, ale samozřejmě i ve školách úplně jiná. A když si zavzpomínám na první stupeň, vybaví se mi branná cvičení, pláštěnka a igelitové taška. To dnešní děti už neznají,“ zapátral v paměti Hamáček.

Karel Pekárek