Lidé, kteří marně hledají zaměstnání a jsou v evidenci úřadu práce, si mohou vydělat při veřejně prospěšných pracích pro obce. Jak vysvětlil ředitel mladoboleslavského úřadu práce Pavel Krpálek, po dohodě s obcemi uzavírají úřady práce s vybranými lidmi smlouvy na celé i poloviční úvazky.

Toho už zhruba sedm let využívají v Mnichově Hradišti, zkušenosti s veřejně prospěšnými pracemi mají i v Dolním Bousově. Mladá Boleslav se k projektu zatím nepřipojila. Stejně jako Bakov nad Jizerou, který o tom podle starosty Radima Šimáně v letošním roce uvažuje. Práci by nabídl pěti až deseti lidem.

Čtěte také: Tajemná smrt v boleslavské nemocnici. Ošetřovatelka tu měla zabít pacienta

V dubnu nebo v květnu by se měli veřejně prospěšnými pracemi zabývat místní radní. „Zbývají ještě dořešit nějaké podrobnosti, například kdo bude lidi úkolovat a kontrolovat," vysvětlil Radim Šimáně.

Nezaměstnaní by se v Bakově nad Jizerou i v místní části Zvířetice měli v sezoně podílet na úpravách veřejných prostranství.

Kdy přesně se budou moci pustit do práce, zatím starosta neví. Pokud na radnici najdou řešení dosavadních nejasností, mohli by nastoupit už v srpnu nebo v září.

Veřejně prospěšné práce jsou pro nezaměstnané motivující.

Kolik si mohou lidé vydělat?

Podle ředitele mladoboleslavského úřadu práce Pavla Krpálka si mohou vydělat zhruba jedenáct tisíc za měsíc, což je minimální mzda. Záleží na tom, na jaký druh práce jsou zařazeni a jak je kvalifikovaná.

Čtěte také: Zimní pneumatiky v létě? Hazard

Práce pro obec jim má pomoci nastartovat novou kariéru a nezapomenout na pracovní návyky. Dohody jsou uzavřené dobu dvanácti měsíců. Poté by lidé měli nastoupit do jiného zaměstnání.

Pro Mnichovo Hradiště pracují v současné době tři lidé. Každý den na osm hodin docházejí na faru, kde přijímají úkoly od tamního faráře Pavla Macha. Ten je s jejich prací spokojený a neměnil by.

„Pomáhají nám zajišťovat hospodářský provoz našich farností. Podílejí se například na údržbě kostelů, hřbitovů nebo veřejně přístupných prostranství. Také na akcích, které pořádáme společně s městem," vysvětlil Pavel Mach.

S jarem pokračují i stavební práce, které zastavila zima. Farář upřesnil, že lidé v rámci veřejně prospěšných prací v současné době pracují například na úpravě fary v Loukovci nebo jsou k ruce zaměstnancům stavební firmy, která opravuje kostely v Klášteře na Jizerou a v Kněžmostě.

„V nejbližší době chystáme rovněž rekonstrukci kostelního návrší v Mnichově Hradišti, které by se mělo proměnit v relaxační zahradu pro návštěvníky. Upravují se i prostory v sousední Březině, které budou rovněž sloužit veřejnosti," dodal Pavel Mach.

Čtěte také: Policisté při noční službě zachránili život sebevraha