Návštěvníci by měli mít možnost přehlédnout celý areál rezervace a zjistit, kde se vzácná zvířata právě nacházejí. V současné době se totiž málokomu poštěstí je zahlédnout.

Podle starosty Benátek Jaroslava Krále by měla být pozorovatelna multifunkční. Uvnitř budovy by se měla nacházet jakási osvětová místnost. Tam by návštěvníci získali informace o zdejším unikátním prostoru a seznámili se s chráněnou faunou a flórou, která se v okolí nachází. Případně by se tam mohla pro menší skupinky lidí pořádat školení, týkající se zdejšího unikátního objektu. Finální podoba budovy ještě úplně jistá. Podle prvních úvah by měla mít podobu periskopu. „Tvar periskopu se nám zamlouvá proto, že se nacházíme ve vojenském území. Připadalo nám to takové symbolické,“ řekl starosta Jaroslav Král.

Dům kultury v Mladé Boleslavi
Dům kultury v Boleslavi dál čeká na verdikt



Řada lidí na sociálních sítích má ale jiný názor. „Opravdu by nešlo postavit něco, co tam více zapadne?“ Ptá se Vojtěch Lukáš. „Co trochu jiný vzhled? Nějak mi tento do přírody nepasuje. Jinak bezva nápad,“ komentuje předběžný návrh vzhledu nové pozorovatelny Lenka Nechvátalová.

Ozývají se ale i hlasy, kterým se naopak budova ve tvaru periskopu líbí. „Moc pěkné,“ pochvaluje si Josef Klima. Jak ale bude nakonec pozorovatelna vypadat, je zatím ve hvězdách.  

Pokud by byl návrh schválen a vše by šlo podle plánu, tak by se mělo začít stavět příští rok na jaře. Vedení města Benátky nad Jizerou bude v případě tohoto projektu zcela určitě žádat o dotace.

Park Štěpánka v Mladé Boleslavi.
OBRAZEM: I taková je Štěpánka



Pozorovatelna by byla přínosem i pro benáteckou Správu městských lesů, která provádí chovatelský dohled nad rezervací. „Díky pozorovatelně bychom měli větší přehled o tom, kde jaké zvíře je a jestli není například zraněné. Kromě toho by nám posloužila jako technické zázemí,“ řekl ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou Karel Bendl. Vystavění pozorovatelny může mít podle něj ale i určité negativní dopady.

„Bude potřeba do areálu umístit více fotopastí a nainstalovat kamerový systém. Pozorovatelna přiláká více návštěvníků. To je sice skvělé, nicméně to přináší i zvýšené riziko, že někdo bude chtít zvířatům nějakým způsobem uškodit,“ dodal Karel Bendl. Ojedinělá rezervace Traviny vznikla v roce 2015 a má rozlohu 120 ha. Je možné, že se v budoucnu ještě více rozšíří. V současné době v ní žije 15 zubrů evropských a 25 exmoorských ponyů neboli divokých koní, kteří nebyli nikdy v minulosti žádným způsobem domestikováni.

Ilustrační foto
Živnostníci mají strach z nálezů archeologů

MICHAELA MÍČOVÁ