Když britští vojáci Eddie Foggin a Frank Wilson v únoru 1945 utekli z nacistického zajetí, cesta je vedla do Veselé. Ocitli se tu bez podpory i jídla. Místní jim však podali pomocnou ruku, přestože v případě odhalení by všichni zemřeli rukou okupantů.

Válka skončila, rodina Paříkova, Brožova a Koudelkova dokázala vojáky podporovat až do osvobození a v květnu 1945 oba Britové zamířili do vlasti. Paříkovy a Koudelkovy britská vláda v roce 1946 vyznamenala čestným dekretem, ale po vítězném únoru se na toto hrdinství raději přestalo vzpomínat.

„Při nahrávání pamětních příběhů pro naučnou stezku Živá paměť veselská jsme na tento příběh plný odvahy a hrdinství narazili. Dodnes ve Veselé žije paní Běla Koudelková, která jako dítě vojákům nosila chléb do úkrytu u Jizery. Ve spolupráci s britskou ambasádou se nám povedlo vypátrat potomky jednoho z vojáků, a to Eddieho Foggina, ti pak rychle projevili zájem místo, kde jejich otec prožil válku, navštívit," vypráví o půvabné náhodě Ondřej Lochman, iniciátor vzniku stezky, která zachycuje originálním způsobem regionální historii.

Při příležitosti návštěvy potomků Eddieho Fogina bude ve Veselé v sobotu 13. září v 16.30 hodin odhalena další část Živé paměti veselské věnovaná právě této kapitole místní historie.

Pozvání na slavnostní událost přijal také senátor Jaromír Jermář a britský diplomat Tim Voase.

Protože tehdy za války alespoň tento příběh skončil šťastně, neponese se vzpomínání ve smutném tónu. Naopak, po skončení slavnostní části se všichni hosté přesunou na tradiční Veselskou vařečku. Místní změří síly v soutěži o nejlepší veselskou sladkost.