Jenže po vyjednávání vedení obce s majiteli zámku, kteří České poště pronajímají prostor, nabrala situace jiný rozměr.

„Podařilo se nám dohodnout, že pobočka může na stejném místě zůstat do konce dubna, tedy o dva měsíce déle. Poté by se měla nastěhovat do nových prostor, které jsme nabídli. Jestli se tak ale skutečně stane, to je zatím ve hvězdách," řekl místostarosta Luštěnic Roman Prchlík, který absolvoval řadu jednání nejen se zástupci České pošty, ale osobně navštívil i generálního ředitele.

Jisté ale je, že Česká pošta kývla na nabídku Luštěnic, které pobočce dají k dispozici prostor ve zdejším domě služeb. „Pro nás je to v tuto chvíli nejschůdnější varianta. Lepší mít menší poštu, než žádnou. Podle dohody by zde měla být jedna přepážka, oproti současným dvěma, a pracovat by zde měla jedna pošťačka," naznačil Roman Prchlík.

Čtěte také: Nádraží hrůzy: rekonstrukce začne už za rok!

I tak si ale domnívá, že je možné, že se kvalita služeb i přes všechnu snahu personálu sníží.

Nicméně luštěničtí nechtějí nechat nic náhodě, a tak veškeré přísliby nechají zanést do smluv.

Tanečky kolem fungování, případného nefungování pošty obyvatele rozčilují. „Už by se měli konečně domluvit. Máme ale strach. Pokud by došlo k úplnému zrušení pošty, museli bychom jezdit až do Dobrovice, a to je komplikace," sdělila jedna z nespokojených obyvatelek.

Místostarosta potvrdil, že pokud by dohoda zkrachovala, zřejmě by takovému scénáři neušli. „Nejhůře by na tom byli senioři, kteří už tak často nejezdí do města. Navíc, pokud vezmu v úvahu dopravní spojení, tak mezi Luštěnicemi a Dobrovicí téměř žádné není. Toto řešení považuji za naprostý nesmysl," upozornil Roman Prchlík na největší úskalí.

Stávající pobočku České pošty v Luštěnicích využívají zhruba tři tisíce obyvatel. Kromě místních sem jezdí i lidé ze spádových obcí jako Smilovice, Němčice a jejich místních částí. Pošťačky během dne uskuteční 400 až 800 různých operací.

Nestálá situace kolem pošty se rozhořela minulý rok v červnu, kdy majitelé zámku dali České poště výpověď. Stávající prostor chtějí rekonstruovat.

Čtěte také: Na Boleslavsku je bezpečněji, ubylo i krádeží