Na svých cestách je navštívili současní členové Československé obce legionářské Jednota Mladá Boleslav. Na třech posledních jmenovaných pak sebrali prsť z bojišť první světové války, kde padla celá řada československých legionářů.

Pokud snad netušíte, co slovo prsť znamená, pak vězte, že je to vlastně hlína ze země, kde se vedly boje za svobodu nejen naší vlasti.

Schránky s prstí se pak v pátek odpoledne staly součástí obnoveného pomníku legionáře na boleslavském Komenského náměstí.

Tomu ale předcházelo uložení prstí do dvou schránek, které se odehrálo v prostorách zdejší průmyslovky za účasti nejen legionářů, ale také zástupců armády a vedení města.

První mosazná schránka se nacházela pod původním torzem památníku. „Schránku jsme nechali zrestaurovat, obsahuje prsť od Zborova, a bude opět uložena i s původním poselstvím, které tam vložili naši předchůdci," vysvětlil předseda Československé obce legionářské Jednoty Mladá Boleslav Tomáš Pilvousek.

Původní poselství z roku 1928 bylo doplněno novým, jehož autorem je jeden ze současných legionářů, Jiří Filip.

Druhá schránka je nová a vloženy do ní byly prsti od Vouziers, Terronu a Doss Alta. Obě pak za bedlivého dozoru všech přítomných zaletoval pražský legionář Jiří Vošoust, a tento akt svým podpisem stvrdili přítomní zástupci jednotlivých institucí.

O den později se schránky staly součástí již mnohokrát diskutované sochy legionáře, kterou zhotovil akademický sochař Michal Moravec.

Slavnostní uložení prstí si opět nenechali ujít ani zástupci armády, nechyběla vojenská kapela a svou účastí dodal aktu ještě větší vážnost velitel logistiky brigádní generál Jaromír Zůna, předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček, senátor Jaromír Jermář nebo náměstci primátora Michal Kopal, Daniel Marek a Jiří Bouška.

Nechyběly ani stovky obyvatel města, které kromě výjimečnosti samotné události přilákala možnost prohlédnout si dobovou vojenskou techniku a přihlížet zdravici české armády, kterou obstaral průlet stíhaček JAS-39 Gripen.

Těsně před tím, kdy gripeny nad Komenského náměstím proletěly, se strhla prudká průtrž mračen, ale ani to nedokázalo většinu přítomných odradit od sdílení chvíle, která se už na tomto místě nejspíš nebude opakovat.