Oba nadstrážmistři jako obvykle přijali rozpis úkolů, nasedli do služebního vozidla a směřovali na mladoboleslavské komunikace. Měli naplánovanou běžnou kontrolu řidičů, jejich osobních dokladů, technický stav vozidel, a protože se jednalo o noc na víkend, tak se pochopitelně zaměřili i na jízdu pod vlivem alkoholu.

Okolnosti nabrali ale naprosto jiný směr před čtvrtou hodinou ráno. „Zrovna jsme hlídkovali u Nového hřbitova v Mladé Boleslavi. A protože se v tuto neobvyklou hodinu blížilo auto, rozhodl jsem se, že ho zastavím," popisuje Honza, který na obvodní oddělení mladoboleslavské policie nastoupil teprve minulý rok v listopadu. V tom okamžiku ho vůbec nenapadlo, že se jejich služba změní v drama a půjde doslova o minuty.

Připomeňte si: Mladíka od smrti dělilo sedm minut! Našli ho včas

„Přistoupil jsem k oknu řidiče a řekl to, co důvěrně zná každý šofér: Silniční kontrola, vaše doklady prosím," vzpomíná mladý policista. Místo toho, aby šofér, vedle kterého seděl ještě spolujezdec, vyndal občanský a řidičský průkaz, před obličejem mu mával mobilním telefonem.

„Byl jsem překvapený a zpočátku jsem tomu nijak nevěnoval pozornost. Během několika vteřin jsem ale pochopil, o co jde. Mladík mi ukazoval smsky a současně na mě oba začali chrlit, že se omlouvají, ale že pospíchají, protože jedou za kamarádem, který si chce vzít život," shrnul několika vteřinový rozhovor s posádkou vozidla.

Závod s časem

A začal boj s časem. Ve vteřině na sebe oba policisté kývli, mladíkům řekli, ať jedou za nimi, skočili do auta a vyrazili na místo určení. Tím bylo koupaliště ve čtrnáct kilometrů vzdáleném Bakově nad Jizerou.

Za jak dlouho do sousedního města dorazili, nikdo nepočítal. Podle odhadů šlo o několik minut. „Věděli jsme jen, že se jedná o lokalitu koupaliště. Nebylo ale jisté, jestli se mladík bude nacházet přímo v areálu, na parkovišti nebo úplně jinde," připojila se k výpovědi policistka Bára.

Když se blížili k parkovišti, vypnuli majáky a světla, aby jednadvacetiletého mladíka nevyplašili. Přestože se policistům v hlavě honilo několik variant, kde by se mohl nacházet, na parkovišti měli jasno. Jejich pozornost upoutalo špatně zaparkované auto, jemuž běžel motor. Bára i Honza si nejdříve mysleli, že je auto prázdné a mladík pobíhá venku. Opak byl ale pravdou.

Čtěte také: Řidič srazil na přechodu osmiletou dívku a ujel

Drama se šťastným koncem

„Ve chvíli, kdy jsme se blížili k autu, už jsme zřetelně viděli, že od výfuku vede hadice do pravého zadního okna," popisoval Honza, který jako první otevřel pravé přední dveře, aby z interiéru auta vyvětral výfukové plyny. Bára mezitím vytahovala hadici z výfuku a vypínala startování. „Když jsem otevřel dveře, byl už v bezvědomí. Využil jsem toho, že na mě jakoby vypadl a vytáhl jsem ho na čerstvý vzduch. Venku jsme mu dali dvě malé facky, aby se probudil a to zabralo," doplňuje Honza a tím zakončuje sedmiminutové drama, které mělo šťastný konec.

Jenže Bára si o chvilku později šimla, že na sedadle spolujezdce ležela dvě poloprázdná plata prášků na spaní a víno. „Vína vypil jen trošku, odhadem asi dvě deci. Nebyli jsme si ale jisti tím, kolik léků spolkl. Naštěstí začal komunikovat, a tak jsme věděli, že z nejhoršího je venku," dodala Bára, která se zachráněným mladíkem strávila několik minut ve služebním autě. Z role policistky se do chvíle, než přijela druhá hlídka a zdravotnická záchranná služba, stala psycholožkou. „Z počátku jsme si povídali, postupem času byl ale méně a méně sdílnější. Trochu se mi zdálo, že byl naštvaný, že nás jeho kamarádi upozornili a my ho našli a zachránili," řekla na závěr Bára, která stejně jako její kolega je u policistů nováčkem. Teprve o července loňského roku.

Záchrana lidského života byla pro oba premiérou. „Je to zvláštní. S Honzou to byla první noční služba a hned s takovou zkušeností," hodnotila. Oba se ale shodli na tom, že v první chvíli jim vůbec nedošlo, o co se zasloužili. „Je to naše práce a v ní často řešíme krizové situace," dodal Honza.

Není pochyb o tom, že ve správnou chvíli byli na správném místě a přálo i štěstí. Otázkou zůstává, jak by to dopadlo, kdyby auto, které se od jiných ničím neodlišovalo, právě nejelo kolem policejní hlídky a ta se nerozhodla ho zastavit a zkontrolovat.

Čtěte také: Hlavní tah na Mělník uzavřela nehoda čtyř vozidel