„Dobrý den, pane cyklisto, víte, jak byste mohl zvýšit svou bezpečnost v silničním provozu?"

Tak nějak podobně začínala slova krajského koordinátora BESIPu pro střední Čechy Miroslava Polácha, když společně s dopravními policisty na jednom z vytipovaných míst zastavili cyklistu.

Páteční dopravně preventivní akce byla v pořadí třetí v rámci Středočeského kraje. Po Kladně a Kolíně se uskutečnila také ve městě automobilů, kde je riziko dopravní nehody chodců a cyklistů skutečně vysoké.

„Tato akce je jednou z mnoha, které se organizují celosvětově, a patří do takzvané dekády bezpečí," vysvětlil koordinátor BESIPu.
Podle jeho slov si OSN, a s ní tedy i Česká republika, dává za cíl v průběhu deseti let do roku 2020 počet usmrcených chodců a cyklistů při nehodách na silnicích snížit o polovinu.

Každý z chodců a cyklistů, které policisté společně s pracovníkem BESIP v pátek v ulicích města oslovili, dostal nejenom informační leták, ale také malý dárek.

Od sponzorů to byly bonbóny, a pro cyklisty také další z možných bezpečnostních prvků.

„Určitě k větší míře bezpečnosti cyklistů i chodců patří používání reflexních prvků na oblečení nebo na kole," řekl také Miroslav Polách.
Cyklisté proto dostávali také balení reflexních tyčinek. Ty se připevňují na výplety kola.

„Byli bychom rádi, kdyby v tomto týdnu žádný chodec a ani cyklista jako účastník nehody v České republice nezemřel," vyjádřil přání středočeský krajský koordinátor BESIPu Miroslav Polách.