Podle starosty města Jaroslava Krále bylo cílem investice za skoro devět milionů korun vybudovat centrum, která bude sloužit k provozování osvěty ekologie a také k aktivitám volnočasových zájmových skupin ve městě.

Centrum má Benátkám nad Jizerou rovněž pomoci v udržitelnosti místních ekologických projektů. A právě o to se mají postarat zdejší skauti. „Je nejlepší, aby se tohoto úkolu zhostili mladí lidé. Jsem přesvědčený, že skauti jsou nejlepší volbou, a to nejen pro jejich vřelý vztah k přírodě," poznamenal starosta.

Krásnou louku roztančilo dvanáct kapel.
Krásnou louku roztančilo dvanáct kapel

Z nové budovy měli největší radost právě skauti. Jejich stará klubovna půjde totiž už brzy k zemi. Pozemek, na kterém stojí, bude patřit sousedním mateřským školám Jizerka a Hastrmánek. Stanovení času demolice přitom záleží také na dokončení rekonstrukce sídla místní základní umělecké školy, která má uložené věci právě ve staré skautské klubovně. Ta má být prázdná nejpozději po letních prázdninách. Pak začnou bourací práce, které potrvají nejvýš do konce tohoto roku. Stavba hřiště by pak měla následovat v roce příštím.

Na slavnostním otevření Centra ekologické výchovy předala Vendula Bužková, místonáčelník spolku Junák-Český skaut, starostovi medaili skautské vděčnosti, ocenění určené lidem, kteří nepatří mezi skauty, právě za pomoc českým skautům.

Hříbě divokého koně dostalo jméno po slovanském bohu blahobytu - Krodo. Hříbě v neděli pokřtila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.
Nejmladší milovické hříbě se jmenuje podle boha blahobytu

„Zázemí je základem pro práci s dětmi. Vzhledem k tomu, že český skauting je momentálně opět na vzestupu a má stále více dětí, klubovna je pro nás nepostradatelná," vysvětlila Vendula Bužková, která oceňuje, že nejde pouze o klubovnu, ale budova nabízí i možnost přenocování a veškeré zázemí, včetně kuchyňky a šaten.

Stavba centra ekologické výchovy, které vyrostlo na místě bývalého letního kina, začala v září loňského roku. V rámci zajištění jeho provozu bylo rovněž nutné vybudovat veřejné osvětlení a přístupovou komunikaci.

Nyní se v Benátky nad Jizerou připravují na celkovou revitalizaci podzámeckého parku.

Projekt počítá také s vybudováním ohrady pro zvířata, kde najdou domov například kozy, mufloni nebo daňci.

Ilustrační foto
Houbaři čekají na déšť