Člověk nemusí mít titul z estetiky nebo výtvarného umění, aby si při cestě přes Komenského náměstí všiml, že socha legionáře, jež dominuje obnovenému pomníku padlým hrdinům, postrádá dramatičnost a emotivnost původního díla, ba co víc, neodpovídá lidské konstituci. V létě kvalitu sochy napadli odborníci i veřejnost. Dokonce vznikla petice.

"Domníváme se, že řešením je vypsat řádné výběrové řízení na skutečný pomník Legionářů v Mladé Boleslavi." Akademický architekt Jiří Středa

Požaduje mimo jiné odstranění sochy, jejímž autorem je akademický sochař Michal Moravec. Za peticí stojí Jiří Středa, předseda Rady sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska a rovněž profesionální sochař. Ten píše: „Úcta k padlým v boji za svobodu v první světové válce má být vyjádřena jakousi figurou postrádající nejen proporce. Tento nešťastný počin je ještě více patrný při srovnání s původním pomníkem. Nejsou snad již žádní sochaři?"

Text, ke kterému se připojilo také místní občanské sdružení Krajíř, do dnešního dne podepsalo 214 lidí. Nijak závratné číslo. Podle reakcí místních je však nespokojenost se sochou, od které se očekávalo, že bude jedním z nejmajestátnějších pomníků svého druhu v České republice, poměrně častá.

Na druhou stranu je výzdoba města podstatné části veřejnosti tak nějak putna.

Socha, která oslavuje oběti vojáků padlých v letech 1914-1920 neměla být kopií původního díla, měla se však předloze přibližovat. V průběhu její realizace se do projektu financovaného městem neoficiálně zapojila mladoboleslavská jednota Československé obce legionářské, která upozornila na několik zásadních nedostatků prvotního návrhu, například některé zcela chybějící atributy. Bohužel ani konzultace s historiky dílo nezachránila.

„Dnešní socha mi ze srovnání vychází na první pohled „laciněji" a spíše jako studie než finální dílo. To ale rozhodně ne díky změně použitého materiálu," komentuje pedagog Radek Kotlaba.

Ten v předvolebních tiskovinách Strany zelených poukázal například na nadčasovou kvalitu dívčího aktu Karla Kotrby, jenž je od roku 1927 dominantou fontány na Výstavišti, na kvalitní sousoší Adam a Eva Pavla Drdy, jež zdobí budovu stavebního družstva ve Šmilovského ulici, a dal je do souvislosti se sousoším Ctirad a Šárka Veroniky Psotkové, kterého jste si jistě povšimli u parkovacího domu na Staroměstském náměstí. Ano, jeho součástí je i nadměrně obdařená ženská figura.

Není méně někdy více?

Vedení města přiznává, že osazování veřejného prostoru sochami s odborníky z řad sochařů nekonzultuje. Spolupracuje však s historiky a především s architekty, například s Michalem Hlaváčkem, který má na kontě revitalizaci Staroměstského náměstí nebo objekt leteckého muzea.

„Do poptávkového řízení byli osloveni tři uchazeči. Soutěžní podmínky byly vyvěšeny i na stránkách Softendru, kde jsou vyvěšována výběrová řízení. Mohli se přihlásit i jiní uchazeči," vylučuje mluvčí magistrátu Hana Koišová pochybnosti ohledně výběrového řízení.

Nabídku nakonec podali pouze dva oslovení sochaři, třetí se omluvil s tím, že se poptávkového řízení účastnit nebude.

Smlouva o dílo byla s Michalem Moravcem podepsána 6.listopadu loňského roku, hotovo mělo být do 6. května roku letošního. Na sochu takových parametrů krátký čas, shodují se odborníci. Přesto byl termín dodržen.

Vedení města konstatuje, že během kolaudace o kvalitě díla nikdo nezapochyboval a ani po jeho instalaci nepřišlo do úvahy to, co požaduje petice, tedy odstranění a nahrazení sochy důstojnějším dílem.

„Je smutné, že nejkvalitnější díla se do ulic města dostávají díky více méně soukromým iniciativám. Vedle již zmíněných soch mám na mysli zejména zahradu Pírkova sanatoria a některé instalace po Metalových sympóziích," dodává Radek Kotlaba.

V umění neexistuje objektivní hodnocení, každé umělecké dílo hodnotíme na základě subjektivního vnímání. Každé umění má však v sobě i kus řemesla, které se hodnocením nechá spoutat podstatně snáz. V případě legionáře z Komenského náměstí však bohužel i ta řemeslná složka pokulhává.

Líbí se vám boleslavské sochy?

Lenka Piťhová, studentka z Mn. Hradiště, 19 let
Sochám ve svém okolí nevěnuji příliš velkou pozornost. Ale sochy na Staroměstském náměstí se mi opravdu líbí. Stejně tak válečný pomník na Komenského náměstí.

Gérard Keijsper, vedoucí infocentra, 44 let
Nemám v tomto ohledu velký rozhled, ale líbí se mi sochy před Ekocentrem Zahrada. Socha legionáře měla být podle mě stejně velká a ze stejného materiálu jako původní.

Věra Dutková, zaměstnankyně pojišťovny, 60 let
Líbí se mi sochy, které patří k Městskému divadlu. O ostatních nemám takový přehled. Myslela jsem si, že socha na Komenského náměstí bude lepší. Nenadchla mě.