Spekulace o odchodu kmenového režiséra boleslavského divadla a jeho uměleckého ředitele zaznívaly v minulosti už několikrát. Tento týden je však potvrdilo samo vedení divadla. Pavel Khek bude od září v Boleslavi nadále pouze v roli hosta.

„Po sedmnácti inscenacích se chci vydat někam dál, ale rozhodně to neznamená přerušení mé vazby na MDMB. Je to jisté omezení, ale odchodem bych to nenazýval. A protože to není loučení, nechci ani pateticky děkovat," říká úspěšný tvůrce, jehož inscenace patřily po léta k nejočekávanějším novinkám každé sezóny.

Pavel Khek zahájil svou kariéru v Mladé Boleslavi v roce 2007, o rok později už tu režíroval první vlastní inscenaci úspěšného Miláčka. Uměleckým šéfem se stal v roce 2012. Do povědomí diváků se dostal výrazným autorským rukopisem i odvahou, s jakou uváděl i náročnější kusy. Nyní kývl na nabídku Městských divadel pražských, kde se bude podle slov ředitele Ondřeje Zajíce rovněž podílet na směřování divadla.

Vazby na Boleslav Khek podle svých slov skutečně nehodlá zpřetrhat. Kromě toho, že už v září uvede na zdejší scéně Shakespearova Krále Leara, potvrzuje rovněž, že bude v MDMB nadále v každé sezóně režírovat jednu hru, podílet se na tvorbě dramaturgického plánu a konzultovat výběr hostujících režisérů i změny v uměleckém souboru.

Khekovo dosavadní místo v MDMB oficiálně zaujme jeho dlouholetý kolega Petr Mikeska, jenž bude divadlo umělecky vést společně s dramaturgyní Lenkou Smrčkovou.

„Jsou to dvě Thálie ze tří, které mladoboleslavské divadlo obdrželo, za nimiž je režisérská práce Pavla Kheka (pro Petra Mikesku za roli Paula Verlaina v Úplném zatmění a pro Radima Madeju za hlavní roli v Novecentu (1900), pozn. red.). Pod jeho uměleckým vedením se divadlo zařadilo mezi nejlepší v republice a návštěvnost vzrostla až na 95 procent kapacity divadla," sklání režisérovi poklonu náměstek primátora Daniel Marek.

Pavel Khek zanechává v historii MDMB nesmazatelnou stopu. Třebaže jeho odchod neznamená konec spolupráce, přesto tato zpráva jistě nejednoho fanouška MDMB rozesmutní. A to právem.