Čtečky sice dnes nabízí téměř každá knihovna ve větším městě, ale knihovnice na Nymbursku, Boleslavsku i Mělnicku se shodují na tom, že zájem o ně pomalu klesá.

Ředitelka nymburské knihovny Helena Liptáková vysvětluje, že boom elektronického zařízení na čtení knih je dávno pryč. „Čtečku máme čtyři roky. Rychlý zájem ale záhy opadl. V současné době nabízíme dvě tato zařízení a v kurzu jsou hlavně o prázdninách a v době dovolených," upřesnila ředitelka.

Čtěte také: Brodce se obávají, co přinesou obří haly

A jaké knihy dnes Nymburáci čtou nejvíc? U dospělých vedl titul Bábovky Radky Třeštíkové a také tři knihy Patrika Hartla. „Bezkonkurenčně nejžádanější byl bestseller Pauly Hawkins Dívka ve vlaku, na který jsme měli dokonce třicet záznamů. Při měsíční výpůjční době by to znamenalo, že si čtenáři budou muset počkat tři roky," upozornila na kuriozitu Hana Hamplová z nymburské knihovny. Malé čtenáře pak nejvíc lákal Deník malého poseroutky a série knih o Harry Potterovi.

Podobná je situace také v Mladé Boleslavi. „Dvě zařízení jsme pořídili už před šesti lety. Z počátku byl o čtečky velký zájem, protože lidé si chtěli novinku vyzkoušet. V současnosti máme už jen jednu," sdělila ředitelka mladoboleslavské městské knihovny Věra Kovaříková. A jak vysvětlila, vše souvisí s technickým pokrokem. Jako čtečka elektronických knih totiž podle ní stejně dobře poslouží chytrý mobil či tablet, a tak zájem o e-čtečky razantně poklesl. Od roku 2016 nabízí k výpůjčce také elektronické knihy. Zatímco tradičních výpůjček se loňský rok uskutečnilo přes 348 tisíc, těch elektronických bylo jen šest. I tak je to oproti předcházejícímu roku pokles o zhruba 54 tisíc výpůjček.

„V oddělení pro dospělé vedla jednoznačně Radka Třeštíková s knihou Bábovky, v závěsu se držela britská spisovatelka Jojo Moyes a její román Než jsem tě poznala," dodala.

A jak je na tom Mělnicko? I tady tradiční četba válcuje tu elektronickou. „Čtečky zatím nenabízíme, protože nevidíme poptávku," sdělila Hana Lumpeová z mělnické knihovny. To v nedalekých Kralupech nad Vltavou už jednu mají. Co se týče čtenářského gusta, v Mělníku jsou na čele beletristická díla. Největší zájem je o klasická díla povinné školní literatury.

Čtěte také: Most do Dražic nespadl, přišel ale o zábradlí