VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pane vrchní, pivo a ohříváček! Promiňte, to nemohu sloužit

Mladá Boleslav - Obešli jsme několik podniků, kam se chodí na pivo,a pátrali po ohříváčcích. Pár jsme jich našli

21.1.2015
SDÍLEJ:

V restauraci U Hymrů mají ohříváček stále při ruce v polici nad výčepem. Zájem je o něj prý ale velmi malý.Foto: Deník/Martin Weiss

„Když se dnes zeptáte servírky, jestli vám může přinést ohříváček, nemá často tušení, o čem je řeč," postěžoval si u nás před časem pan Richard Tláskal, který prací v oblasti pohostinství strávil značnou část života.

To už tento vynález skutečně zmizel z českých hospůdek, kde měl ještě relativně nedávno své místo? Už se nevyrábí? Nebo o něj jen není zájem? Rozhodli jsme se oslovit několik mladoboleslavských restaurací, kam se takříkajíc „chodí na pivo", a zjistit, jestli jejich personál alespoň ví, co to takový ohříváček je.

Ohříváček, který byl v 19. století samozřejmým vybavením snad každé hospody, měl zvýšit teplotu piva, aby si jeho pitím citlivější pijáci nezpůsobili nepříjemné nastydnutí. Řada pivařů byla vybavena ohříváčkem vlastním, ale hospody jich mívaly v zásobě také celou řádku nejen pro své štamgasty.

Tento vynález je k dostání i dnes. Ve svém sortimentu jej mají některé pivovary, mnohdy v luxusní dárkové sadě. Pořizovací cena tohoto výdobytku však není zrovna lidová. Ceny začínají zhruba na pěti stovkách. Co na to restaurace?

O nerezovém válečku, který se naplní horkou vodou, uzavře se a za háček, jenž je jeho součástí, se na určitou dobu zavěsí do půllitru, přinejmenším ve všech oslovených podnicích slyšeli. Naše otázka je ale mnohdy zaskočila.

„Nestrašte, za těch patnáct let, co tady pracuju, si o něj řekli dva lidi. Je vidět, že jsme národ pivařů, to pití piva tady má pořád ještě nějakou kulturu," nechal se slyšet číšník z restaurace v Domě kultury. Vzápětí dodal, že zákazníkovi, který by si teplejší pivo přece jen objednal, je personál schopen ohříváček nahradit ohřátím piva ve vodní lázni.

Odpovědi v podobném duchu se nám dostalo také ve výčepu restaurace Start: „Nevím o tom, že by si u nás někdo poručil teplé pivo."

A právě na Start, který stojí jen pár kroků od Domu s pečovatelskou službou Na Radouči, jsme sázeli. Když ani lokál, jenž je oblíbeným cílem zdejších seniorů, ohříváčkem nedisponuje, tak kde ho hledat?

Ohříváček na svém místě. Kovový vynález naplněný horkou vodou právě plní svou funkci. Až bude s teplotou piják spokojený, vrátí nástroj do stojánku.

Ohříváček na svém místě. Po ohřátí nápoje se vrátí do stojánku.

V tradičním podniku, v restauraci U Hymrů, jsme narazili na první osamělý kousek.

Ohříváček tam na svou příležitost ponořit se do osvěžujícího pěnivého nápoje čeká v polici nad výčepem. I tady však tvoří spíše dekoraci než frekventovanou rekvizitu. Obsluha nám potvrzuje, že pár objednávek piva s ohříváčkem se tu do roka skutečně najde, přesto jde o výjimky.

A v pivnici U Vobrázků rovnou přiznávají, že jejich ohříváček je výstavní kousek. „Máme ho na výstavce, ale za rok a půl o něj nepožádal nikdo," uzavírá vrchní.

Co dodat? Jak se zdá, boleslavští pivaři dávají buď přednost pivu řádně vychlazenému, nebo svou oblibu teplejšího piva z hrdosti skrývají. Hospodští na jejich preference pouze reagují.

Génius Jára Cimrman napsal: Lepší teplý pivo, než studená Němka. Jen uvidíme, zda nám za pár dní neudeří mrazy a nebudeme si po vzoru našich polských sousedů pivo vyloženě ohřívat.

Autor: Martin Weiss

21.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cyklostezka - ilustrační foto.

KRÁTCE: Lávka přes Klenici už je takřka hotová

Generální ředitel TTD Cukrovary a lihovary Oldřich Reinbergr.
67

Řepná kampaň je za dveřmi, cukrovar v Dobrovici finišuje

KRÁTCE: Čadíci opět přivezou kino

Benátky nad Jizerou – O víkendu vyrazily na trasu první ze sedmi kočovných kinematografů bratří Čadíků, které budou až do prvního zářijového týdne křižovat Českou republiku.

OBRAZEM: Projekt EDISON učí studenty toleranci

Nymburk - Nymburské Gymnázium Bohumila Hrabala se zapojilo i letos do mezinárodního projektu EDISON. Škola a rodiny žáků se staly na týden domovem studentů z Hongkongu, Číny, Singapuru, Bahrainu, Mexika, Kanady nebo Íránu, aby při společných besedách, prezentacích, ale třeba i přípravě typických pokrmů navzájem srovnávali zvyky, tradice jednotlivých zemí a snažili se jim lépe porozumět.

OBRAZEM: Jizera byla příjemným osvěžením

Mnichovo Hradiště - Parný letní den spojený s ochutnávkou tradičních, ale i exotických specialit si užili návštěvníci pláže u Jizery v Mnichově Hradišti, kde se konal Restaurant Day. Jelikož se sobotní teploty místy šplhaly i k dvaatřiceti stupňům, přítomné neodradila ani ledová voda a mnozí Jizeru využili k příjemnému osvěžení.

FOTO: Ve Všejanech poměřili síly v přetahování lana

Všejany - Už pošesté se ve Všejanech sešli siláci z řad žen a mužů, aby poměřili své síly v neobvyklé sportovní disciplíně, a to v přetahování lana. Amatérské mistrovství republiky šestičlenných družstev tu začali pořádat náhodou. Na začátku asi nikdo nepředpokládal, že si tento sport získá tak velkou oblibu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies