„Když se dnes zeptáte servírky, jestli vám může přinést ohříváček, nemá často tušení, o čem je řeč," postěžoval si u nás před časem pan Richard Tláskal, který prací v oblasti pohostinství strávil značnou část života.
To už tento vynález skutečně zmizel z českých hospůdek, kde měl ještě relativně nedávno své místo? Už se nevyrábí? Nebo o něj jen není zájem? Rozhodli jsme se oslovit několik mladoboleslavských restaurací, kam se takříkajíc „chodí na pivo", a zjistit, jestli jejich personál alespoň ví, co to takový ohříváček je.
Ohříváček, který byl v 19. století samozřejmým vybavením snad každé hospody, měl zvýšit teplotu piva, aby si jeho pitím citlivější pijáci nezpůsobili nepříjemné nastydnutí. Řada pivařů byla vybavena ohříváčkem vlastním, ale hospody jich mívaly v zásobě také celou řádku nejen pro své štamgasty.
Tento vynález je k dostání i dnes. Ve svém sortimentu jej mají některé pivovary, mnohdy v luxusní dárkové sadě. Pořizovací cena tohoto výdobytku však není zrovna lidová. Ceny začínají zhruba na pěti stovkách. Co na to restaurace?
O nerezovém válečku, který se naplní horkou vodou, uzavře se a za háček, jenž je jeho součástí, se na určitou dobu zavěsí do půllitru, přinejmenším ve všech oslovených podnicích slyšeli. Naše otázka je ale mnohdy zaskočila.
„Nestrašte, za těch patnáct let, co tady pracuju, si o něj řekli dva lidi. Je vidět, že jsme národ pivařů, to pití piva tady má pořád ještě nějakou kulturu," nechal se slyšet číšník z restaurace v Domě kultury. Vzápětí dodal, že zákazníkovi, který by si teplejší pivo přece jen objednal, je personál schopen ohříváček nahradit ohřátím piva ve vodní lázni.
Odpovědi v podobném duchu se nám dostalo také ve výčepu restaurace Start: „Nevím o tom, že by si u nás někdo poručil teplé pivo."
A právě na Start, který stojí jen pár kroků od Domu s pečovatelskou službou Na Radouči, jsme sázeli. Když ani lokál, jenž je oblíbeným cílem zdejších seniorů, ohříváčkem nedisponuje, tak kde ho hledat?
Ohříváček na svém místě. Po ohřátí nápoje se vrátí do stojánku.
V tradičním podniku, v restauraci U Hymrů, jsme narazili na první osamělý kousek.
Ohříváček tam na svou příležitost ponořit se do osvěžujícího pěnivého nápoje čeká v polici nad výčepem. I tady však tvoří spíše dekoraci než frekventovanou rekvizitu. Obsluha nám potvrzuje, že pár objednávek piva s ohříváčkem se tu do roka skutečně najde, přesto jde o výjimky.
A v pivnici U Vobrázků rovnou přiznávají, že jejich ohříváček je výstavní kousek. „Máme ho na výstavce, ale za rok a půl o něj nepožádal nikdo," uzavírá vrchní.
Co dodat? Jak se zdá, boleslavští pivaři dávají buď přednost pivu řádně vychlazenému, nebo svou oblibu teplejšího piva z hrdosti skrývají. Hospodští na jejich preference pouze reagují.
Génius Jára Cimrman napsal: Lepší teplý pivo, než studená Němka. Jen uvidíme, zda nám za pár dní neudeří mrazy a nebudeme si po vzoru našich polských sousedů pivo vyloženě ohřívat.