Leden: hořelo, začala stavba mostu do Čejetic a město koupilo stan

Hlavním trenérem fotbalistů FK Mladá Boleslav se stal hned po Novém roce Karel Jarolím. Přestože uznávaný kouč měl nabídky také ze zahraničí, kývl na pozvání Josefa Dufka a po třech a půl letech se vrátil do Čech. Na boleslavském trávníku se tak setkal se svým synem Davidem.

Také Městské divadlo Mladá Boleslav přivítalo hned zkraje roku novou posilu – Aleše Petráše, který začal zkoušet komorní inscenaci Osiřelý západ. V té se představila také Nina Horáková, mladá herečka, která letos také přijala nabídku angažmá v Boleslavi.

Náročné období zažíval v lednu úřad práce. Jeho chodby se zaplnily žadateli o sociální dávky víc, než tomu bývá v jiných částech roku jednak kvůli končícím smlouvám uzavřeným na dobu určitou, jednak kvůli dočasně nedostupnému elektronickému evidenčnímu systému. Úředníci měli práce nad hlavu a některé své povinnosti museli odložit na později, aby bylo možné vyhovět včas každému.

V úterý 7. ledna došlo k pozdvižení v centru Benátek nad Jizerou. Kvůli závadě na elektroinstalaci tam začal hořet obchod a pět lidí obývajících byty nad provozovnou se nadýchalo kouře a muselo být převezeno do nemocnice. Škoda? Jeden milion nahlásil majitel obchodu, milion a půl majitel domu.

Velká věc potkala zástupce mladoboleslavské automobilky Škoda Auto v Rusku. Některým Čechům se dostalo takové cti, že běželi ulicemi Nižního Novgorodu s olympijským ohněm mířícím do ruské Soči.

Zajímavá kulturní událost ovládla v lednu také Škoda Muzeum. Výtvarník David Černý zde osobně představil část své výstavy Český betlém, která sestává z bronzových plastik, jež zachycují střípky z dějin českého národa. Český betlém byl v Mladé Boleslavi k vidění vůbec poprvé na území republiky, vytvořen byl pro zahraniční veletrh Expo 2000 v Hannoveru. V druhé polovině roku se návštěvníci muzea dočkali také druhé části výstavy.

Teplé počasí, které panovalo v lednu, umožnilo začít s přípravami revitalizace Komenského náměstí. Na nové dominantě prostranství – soše legionáře – začal pracovat akademický sochař Michal Moravec. Mladoboleslavští legionáři se s ním poprvé setkali nad sádrovým modelem.

K tragické nehodě vyjížděli 12. ledna záchranáři do Bakova nad Jizerou. Senior tu během požáru domu upadl v kotelně na kamna a uhořel. Popáleniny utrpěla také jeho žena, která se jej snažila zachránit.

Cyklostezka do Jemníků už je hotová.

Hotová cyklostezka z Mladé Boleslavi směřuje k Jemníkům.

Cyklisté se zaradovali, když se v polovině měsíce otevřela cyklostezka do Jemníků, jejíž smysl se stal ve čtenářských diskusích jednou z nejvíce komentovaných investic. Vedle toho začala také stavba mostu do Čejetic, záležitost, která patřila k těm v letošním roce nejsledovanějším vůbec.

V lednu jsme také psali o tom, že kamionová doprava, která trápí Mladoboleslavsko, bude do léta významně omezena. Na výsledek se stále ještě čeká.

Město Mladá Boleslav zakoupilo za třicet tisíc korun vojenský stan, v němž i letos mohou nocovat bezdomovci, kterým nestačí kapacita střediska Naděje. Vytápěné zařízení je k dispozici vždy pouze, pokud noční teplota klesne na několik dní pod bod mrazu.
Se složitou situací se potýkali sokolové a jejich plavecký oddíl. Jednání o budoucnosti krytého bazénu v sokolovně však nakonec skončilo dobře. V bazénu se bude plavat až do otevření krytého bazénu na Štěpánce.

V závěru ledna žilo Městské divadlo druhým Galavečerem. Divácké ceny pro nejoblíbenější herečku, herce a inscenaci si odnesla Petra Nakládalová, Petr Halíček a Tlustý prase. Do Síně slávy byl uveden režisér Miloš Horanský. Atmosféra v divadle se ale neuvolnila ani později – na tiskové konferenci v Národním divadle bylo jen o pár dní později vyhlášeno, že Petr Mikeska postoupil do užší nominace na prestižní Cenu Thálie.

Únor: na R10 se střílelo, k zápisu přišlo 700 dětí a VaK se chlubil

Vleklý případ uzavřeli zkraje února boleslavští kriminalisté. Po čtyřech letech pronásledování dopadli muže, který před placením výživného uprchl do zahraničí. Poté, co se z něj stal bezdomovec a rozhodl se vrátit do vlasti, jej policisté vybrali přímo ve vlaku z polského hlavního města.

Ve Vzdělávacím centru Na karmeli se otevřelo Olympijské centrum. Sledování sportovních přenosů ze zimní olympiády v Soči si nenechaly ve výsledku ujít stovky diváků. Největší zájem byl pochopitelně o finále hokeje.

Fanoušci českého hokejového týmu se sešli na Karmeli

V olympijském studiu Na Karmeli fandily během olympiády stovky fanoušků.

Na autosalonu v Ženevě se představila Octavia Scout, Octavia CNG a emocemi nabitá designová studie Škoda VisionC. Některé její prvky nakonec nese i nová Fabie.

Osmdesáté narozeniny oslavila Klinika dr. Pírka. Podle slov ředitele Stanislava Najmana bylo největším dárkem dokončení rozsáhlé rekonstrukce zahájené v roce 2011 a navázání spolupráce s vysokými školami v Praze a Liberci, které se podílejí na tvorbě galerie pod širým nebem v areálu sanatoria.

V pondělí 10. února se na rychlostní silnici střílelo! Řidič Audi odmítl u Prahy zastavit a před policejní hlídkou začal ujíždět směrem na sever. Později se otočil a začal směřovat zpět ku Praze. Na policejní vůz najížděl a ohrožoval okolí. Po třech varovných výstřelech u Staré Boleslavi zastavil a dal se na útěk. Další dva varovné výstřely jej zastavily.

U požáru ubytovny v Mnichově Hradišti zasahovalo čtrnáct vozidel a osm jednotek hasičů. Ubytovnu někdo cíleně zapálil. Hasiči dokonce vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu.

Křík a rvačky. Malou scénu Městského divadla otevřela po více než dvou letech drsná inscenace Osiřelý západ. Město do divadelní budovy investovalo 45 milionů. Výsledkem je variabilní a notně ozdravený prostor malé scény a objemný výtah, který skrývá citlivá přístavba v zadním traktu budovy.

Mladoboleslavský zastupitel a bývalý náměstek hejtmana Davida Ratha Robin Povšík získal práci na ministerstvu, stal se náměstkem Michaely Marksové Tominové, ministryně práce a sociálních věcí.

U městské sportovní haly vzniklo parkoviště o 80 místech. Město jeho vybudováním reagovalo na zpoplatnění parkoviště u Kauflandu.

Katusice slavily dvou sté výročí narození mecenáše a vlastence Jana Krouského. Na rodném domě umístily pozdějšímu poslanci zemského sněmu pamětní desku.

Historik Karel Herčík odhalil pamětní desku na rodném domě Jana Nepomuka Krouského.

Historik Karel Herčík odhalil pamětní desku připomínající vlastence Krouského.

K zápisům, které tradičně probíhají v únoru, dorazil rekordní počet malých předškoláků. Očekávalo se jich zhruba 650, do škol jich však přišlo přes 700.

Velkolepý vodárenský projekt Mladoboleslavsko II se začal pomalu chýlit ke konci a poslední práce měly být hotové do července. Společnost Vodovody a kanalizace však už v únoru zveřejnila zprávu, že od roku 2013 přestala chlorovat pitnou vodu ve skupinovém vodovodu.

Březen: v Bělé odvolali starostu a Petr Mikeska získal Thálii

Začátek měsíce března patřil změnám v dopravě. Bakov nad Jizerou se ponořil do stavebního ruchu v pondělí 3. března, kdy se začalo pracovat na očekávaném průtahu městem. Následovala rekonstrukce železniční zastávky, celá řady navazujících komunikací i hlavního tahu. V Mladé Boleslavi řidičům na několik týdnů zamotaly hlavy změny v okolí parku Výstaviště. Z některých ulic se staly jednosměrky, přibyly zákazy odbočení a o jízdy v protisměru tak v Tylově a Palackého ulici několik dní nebyla nouze.

V prvním březnovém týdnu se rovněž rozjela sledovaná kauza, která patrně ovlivnila i podzimní komunální volby. Starosta Bělé pod Bezdězem Jaroslav Verner přišel kvůli řízení pod vlivem alkoholu o řidičský průkaz. Část zastupitelů navrhovala jeho odvolání, část se rozhodla počkat, zda starosta nerezignuje sám. Verner byl ovšem od incidentu v pracovní neschopnosti, a tak jej zastupitelstvo 19. března odvolalo. Starostkou byla zvolena tehdejší místostarostka Jitka Tošovská.

Starosta Bělé pod Bezdězem Jaroslav Verner

Bývalý starosta Bělé Jaroslav Verner.

Podobně jako v únoru došlo také v březnu k policejní honičce jak vystřižené z akčního filmu. Dvojici mužů v ukradené Octavii pronásledovali policisté z dobrovického policejního oddělení z Luštěnic až do Kosořic. Když kradenému vozidlu zhasl motor, chtěli policisté posádku zpacifikovat. Ta ovšem znovu začala ujíždět, na jednoho z policistů najela, a tak muži zákona stříleli po kolech. Vůz nakonec dostihli, ale než se podařilo zloděje zastavit, ozvaly se další varovné výstřely, které honičku ukončily.

Mladoboleslavsko si v březnu připsalo dva zářezy na poli amatérského divadla – Divadýlko na dlani Mladá Boleslav a DS Tyl z Bakova nad Jizerou reprezentovaly region na krajské přehlídce Wintrův Rakovník a sbíraly ocenění. Divadýlko dokonce postoupilo na národní přehlídku do Volyně.

V březnu zazněly první obavy zemědělců, že zima byla příliš mírná a nestandardní. Jejich největší obavy byly spojené se suchem a nedostatečnými mrazy, které každoročně redukují populace škůdců. Jak ukázal vývoj v pozdějších částech roku, situace byla v případě některých plodin skutečně nepříznivá. Extrémně špatný rok hlásili například včelaři.

Hákový kříž na kasárnách v Jičínské ulici vyvolal povyk. Sdružení Téma dne umístilo v rámci festivalu Jeden svět, jenž se zabývá lidskoprávní tematikou, obří plakát ruského prezidenta Vladimira Putina se symboly komunistického a fašistického režimuna frekventované místo, aby upozornilo na vývoj situace na Ukrajině. Někteří volali policii, jiní kritizovali načasování – souběžně s akcí se u kasáren připomínalo výročí nacistické okupace.

Půl století na silnicích oslavilo v březnu legendární Embéčko. Škoda 1000 MB byla prvním modelem domácí automobilky vybaveným motorem v přední části vozu a dodnes se těší oblůibě mezi sběrateli.

Boleslavský deník na konci měsíce vyhlásil nejoblíbenější sportovce Mladoboleslavska. Celkovým vítězem se stal florbalista a kapitán týmu BillyBoy Petr Novotný následovaný hokejistou Radanem Lencem a fotbalistou Davidem Jarolímem. Při oslavě sportu ovšem tekla i krev. Sedminásobný mistr světa ve footbagu Honza Weber si během rozcvičování před výstupem rozbil hlavu o dveřní rám. Ze zranění se však rychle oklepal.

Petr Mikeska, herec Městského divadla, dobyl nejvyšší příčku a získal Cenu Thálie. Do Mladé Boleslavi tak dva roky po sobě putovalo nejprestižnější herecké ocenění. V roce 2013 sošku získal Matouš Ruml.