První návštěvníci mohli rozeznít zvon, který je zavěšen těsně pod vrcholem bezmála čtyřicetimetrové rozhledny jehlanovitého tvaru, a třást se při pohledu do hlubiny skrz prosklenou podlahu ve čtvrtém podlaží, v úterý odpoledne. Očekávané otevření turistické atrakce přilákalo na planinu nad Drhleny nedaleko Kněžmosta osm desítek lidí.

Nechyběl iniciátor stavby a podnikatel Petr Jacina, který se svým kolegou Václavem Jancákem s myšlenkou rozhlednu vybudovat v roce 2011 přišel. „Pocity zadostiučinění už mám dávno za sebou. Teď se těším, že stavba začne konečně sloužit veřejnosti," podotkl Jacina a připomněl porodní bolesti, za jakých se jeho sen měnil ve skutečnost.

Čtěte také: Spalovna odpadů u Mělníka možná nebude

Stavbu, která začala v roce 2012, prodloužilo na výsledných pět let hned několik skutečností. Rozhledna, kterou financoval Středočeský kraj, začala vznikat na soukromém pozemku, firma zhotovitele vyhlásila v průběhu prací úpadek a komplikace znamenaly i opakované změny na postu hejtmana. Po vyjasnění všech závazků byla rozhledna před koncem loňského roku konečně dostavěna.

Inspirace pro sousední Benátky

Nadšení z architektonicky zajímavé stavby neskrýval vedle svých kolegů z Mnichova Hradiště, Bakova nad Jizerou či Kněžmosta ani starosta Benátek nad Jizerou a krajský zastupitel Jaroslav Král. Ten nejenže vyzdvihl dobře zvolené místo a provedení rozhledny, zároveň však prohlásil, že Benátky se budou na Čížovce inspirovat a budou vážně uvažovat o vybudování vlastní rozhledny.

Ta by měla vyrůst v areálu bývalého vojenského prostoru v sousedství Benátek, kde se od loňského roku prohánějí divocí koně, zubři a pratuři, které sem vrací jedinečný projekt, jehož smyslem je návrat velkých kopytníků do české krajiny. Není tajemstvím, že Benátky již v této věci kontaktovali Petra Jacinu a k účasti na projektu jej přizvali.

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb zavřela některé prodejny

Výhled na zasněžené vrcholky Krkonoš

A jak hodnotili výhled sami návštěvníci? „Viditelnost je slušná. Zasněžené vrcholky Krkonoš jsou vidět krásně," pochvaloval si cestou z vyhlídky Bohumil Horáček. Přestože desítky metrů nad zemí pořádně fičel vítr a počasí nebylo ideální, celé řadě návštěvníků se dolů nechtělo a kochali se výhledem navzdory drkotání zubů.

Čížovka bude nyní fungovat ve zkušebním režimu – otevřená bude pouze o víkendech a o svátcích. Například už tuto sobotu sem však v případě příznivého počasí zorganizuje výlet Klub přátel rozhleden, jehož členové se otevření Čížovky nemohli dočkat.

Kraj však bude nyní hledat provozovatele, který by se stal jak správcem stavby, tak nájemcem kiosku umístěného v přízemí věže. Z Čížovky, kolem které vede cyklistická stezka, se tak v budoucnu jistě stane vyhledávané místo odpočinku.