Opuštěný to má vždy těžké. Ať se jedná o člověka a nebo o psa.
Mnoho opuštěných psů, kteří neměli štěstí na psího pána, končí v útulku v Lysé. Bez pomoci lidí by ale strádali a pomoc ostatních potřebují.
Už několik let organizuje Vánoční sbírku pro psí kamarády Andrea Kroupová. Patronem sbírky je její labradorský retrívr Matýsek. S Andreou se už řadu let osobně znám, a vím, že její pomoc není zdaleka jen gestem.

Kdy jsi  s pomocí opuštěným psům začala?
Sbírku za podpory rádia Jizera pořádám letos již počtvrté. Poprvé jsme sháněli věci pro psí útulek už v roce 2009.

Proč vlastně pomáháš opuštěným psům? Vždyť máš svého psa, který žije s tebou v domácnosti a je o něj dobře postaráno.
Možná právě proto, že mám srovnání a vidím ty rozdíly, jak se má můj Matýsek a jak se mají někteří psi, kteří neměli takové štěstí.

Jak tedy mohou lidé pomoci?
Jedná se o vyloženě materiální sbírku. Lidé mohou přinést granule, psí konzervy, hračky i pamlsky. Nejvíc je ale potřeba kvalitní krmení, zejména konzervy a granule.

Máš možnost srovnání, jak lidé pomáhají?
Rok od roku lidé pomáhají více, v prvním roce jsme získali krmení asi na dva měsíce a vloni se nám podařilo zajistit útulek na čtyři měsíce. Mnohdy pomáhají lidé, kteří sami nemají nazbyt.

Kam tedy mohou čtenáři všechny ty věcičky donést?
Na recepci rádia Jizera, a to v pracovní dny od 9 do 16 hodin, nejpozději v pátek 21. prosince. Mohou je doručit také přímo do útulku v Lysé, kde jsou také ve všední dny, ale telefonicky se dá domluvit i jiný termín předání.

Do kdy ta letošní sbírka potrvá?
Do recepce rádia můžete věci přinést nejpozději v pátek 21. prosince. Věci pak odvezeme do útulku, kde se v pondělí na Štědrý den vyskládají pod vánoční stromek. V ten den budeme dary přijímat i přímo na místě. V době od devíti do třinácti hodin je připravena  prohlídka útulku. Opuštěný pejsek a k tomu hladový, to je šíleně smutná kombinace.