Podobně jako jejich kolegové z dalších měst, také zastupitelé Dobrovice v pondělí schválili rozpočet na rok 2014. My už víme, do jakého sektoru zamíří nejvyšší investice.

Rozpočet byl opět schválen jako vyrovnaný. Na obou stranách účetních knih tak stojí částka bezmála 76 milionů korun. Přestože výdajová část převažuje, vyrovnává ji dvacetimilionový převod přebytku z hospodaření města z roku 2012.

Jakkoliv může tento postup vypadat zvláštně, jedná se o běžnou praxi. Města totiž reálně vynakládají menší prostředky, než jaké jsou rozpočtovány na konci roku předešlého.

Pro rok 2014 zastupitelé na investiční akce vyčlenili více než 32 milionů korun.

Celkem 11 milionů město investuje do stavby vstupního objektu základní školy.

„Tato moderní stavba propojí starou a novou budovu školy a bude také sloužit jako prostor šaten 2. stupně. Ano, ani po desetiletích nemají starší žáci vlastní šatny a dosud za tímto účelem využívají jednu třídu," uvádí neradostně starostka Jana Bímová.

Vypracovaný projekt řeší areál školy v jeho komplexitě. Výhledově tak počítá také s půdní vestavbou nebo velkou tělocvičnou. Ta je však zatím jen hudbou budoucnosti.

Protože jediný směr, kterým lze areál školy rozšiřovat vede do svahu za školou, značná část vstupního objektu bude pod zemí a jeho střecha bude dokonce zatravněná.

Žádost o stavební povolení hodlá město podat do konce letošního roku, hlavní část stavebních prací bude směřovat do období letních prázdnin.

Další zásadní investice budou spojeny s pokračujícím projektem odkanalizování Bojetic a Týnce (cca 7 mil. korun), obnovou veřejného osvětlení (cca 2 mil. korun) především v místní části Libichov, kde je jeho stav havarijní, a lokalitách, kde probíhá výstavba kanalizace. Do září bude rovněž přistavěno nové oddělení mateřské školky pro 25 dětí (3,7 mil. korun).

Přestože na obnovu komunikací a chodníků je vyčleněno 5 milionů korun, na kompletní rekonstrukci Husovy ulice se dostane až v letech 2015 – 2016.

Kompletní rozpočet města naleznete v aktuálně distribuovaném Novém Dobrovicku.