Očekávaným bodem programu, který na programu jednání oficiálně není, je však především předání petice proti výstavbě bytových domů a kácení stromů v areálu restaurace Koliba na Štěpánce. To budí obrovské emoce u mnoha obyvatel v Mladé Boleslavi.

Podle ochránců přírody ze ZO ČSOP Klenice připojilo svůj podpis pod petici 7 714 občanů, z toho 5 366 přímo obyvatel Mladé Boleslavi. Podpisová akce tak byla víc než úspěšná.

„Víme, že tato výstavba je v rozporu s územním plánem, i proto se domníváme, že by bylo vhodné vyhlásit v celé záležitosti referendum, jehož výsledek by byl pro město závazný," navrhuje Milada Vrbová, předsedkyně Klenice, a upozorňuje, že bude-li schválena novela stavebního zákona v navržené podobě, dojde k výraznému omezení možností, jak budou moci například právě ochránci přírody, ale i další organizace do stavebních řízení zasahovat, a referendum tak zůstane jediným nástrojem jak podobné kauzy ovlivnit.

Ilustrační foto
Boleslavské silnice stále devastují kamiony

K předání petice dojde v rámci zasedání, které začíná v 15 hodin, a je dost možné, že na toto téma se rozproudí diskuze hned na začátku.

Zastupitel za ČSSD Karel Horčička však žádné drama neočekává: „Pokud vím, investor ještě nepodal na stavební úřad žádnou oficiální žádost, takže podle mě nebude nic nového o čem mluvit."

Vedení města občany nadále utvrzuje v tom, že si stojí za svým a je proti záměru výstavby. Před několika týdny primátor Raduan Nwelati rovněž konstatoval, že si město nechá zpracovat další právní analýzu.

O tom, že ochránci přírody se dnes na dosavadní postup města v celé kauze budou ptát, každopádně není pochyb. Lze očekávat pořádně žhavou diskusi. Dnešní zasedání zastupitelů je veřejné.

Magistrát města Mladá Boleslav.
Město chce spor kvůli Štěpánce řešit soudně