Muzeum za 150 miliónů zatěžuje rozpočet kraje, nepřiklepnutá dotace je znát. A kraji se do placení faktur příliš nechce…

To jsou fakta, známá dlouho. Přestože se hejtman Řihák ještě v lednu nechal slyšet, že letecké muzeum v Boleslavi otevřeno bude, i když asi v o něco méně bombastické podobě, než bylo původně v plánu, nyní je všechno jinak.

Podle dostupných informací probíhají intenzivní jednání mezi krajem a vedením Mladé Boleslavi o dalším osudu stavby.

To nepopřel ani náměstek primátora Adolf Beznoska: „S krajem skutečně jednáme, ale v tuto chvíli by bylo předčasné dělat jakékoliv závěry. Teprve až kraj definitivně rozhodne o tom, že stavbu nechce, budeme jednat dál," potvrdil pro Boleslavský deník Beznoska.

Opoziční zastupitel Robin Povšík, který se v době svého působení na krajském úřadě v pozici náměstka pro dopravu o letecké muzeum velkou měrou zasadil, vidí vše trochu jinak.

„Jednání pánů Řiháka a Nwelatiho důvěru nevzbuzují, zejména pokud jsou pravdivá tvrzení, která o tom kolují, tedy že zde chce město udělat slibovaný bazén. Minimálně ta stavba nesplňuje technické parametry, je koncipována jako muzeum, a nikoliv akvapark," říká Povšík.

Pozastavuje se i nad tím, že město by na projekt evropské peníze získalo, ale kraj nikoliv.

"Zdá se mi škoda, že unikátní muzeum, které mohlo mít podle předběžných odhadů návštěvnost až 50 tisíc ročně, a tedy nadregionální význam i přínos pro cestovní ruch, by mělo být vyměněno za akvapark, který potřebuje současné vedení posatvit jen proto, aby dostálo svým nereálným předvolebním slibům," uzavřel Robin Povšík.