Přestože v Boleslavi platí už několik let vyhláška o zákazu volného pobíhání psů a městská policie prakticky denně informuje o pokutách, která za její porušení ukládá, útoků na lidi výrazně neubývá.

Stížnosti přicházejí především z míst, kam si chodí rekreační sportovci zaběhat, tedy z parku Štěpánka, Krásné louky či z Radouče. „Okolí Jizery je ideální místo pro rekreační běh. Běhám často večer, poslední dobou se mi ale stává, že se na mě při běhu snaží zaútočit volně pobíhající psi, konkrétně na Krásné louce. Zatím většinou zasáhl majitel psa a zvíře ho poslechlo, ale už mám i roztržené kalhoty od jezevčíka," popisuje svůj zážitek Pavel Adášek.

Není sám, navíc se ozývají stížnosti obyvatel Čejetic, kde jeden ze zdejších obyvatel nechává své psy (chová německé ovčáky) volně běhat. „Při osobním jednání s panem chovatelem se obyvatelé dočkali jen výsměchu," potvrzuje Jan Diga, který v Čejeticích rovněž bydlí. Psi zatím nikoho nenapadli v pravém smyslu, ale pronásledují po ulicích ostatní pejskaře, kteří mají svá zvířata na vodítku. Zejména pro starší lidi je to velmi nepříjemná situace, ale bránit se není tak lehké, jak by se mohlo zdát.

Zástupce velitele boleslavské městské policie Ondřej Kubala vysvětluje, že by strážníci museli chytit majitele psa při činu, tedy ve chvíli, kdy pes skutečně běhá volně po ulici. Jinak mají omezené možnosti.

Ondřej Kubala radí zavolat městskou policii v každém případě. „Pokud hlídka přestupek zjistí, bude ho moci řešit v blokovém řízení, nebo oznámením," vysvětluje. Není-li zjištěn majitel, městská policie psa odchytí.

Pokud k podobné situaci dochází opakovaně a lidé ji chtějí řešit, jedinou zákonnou možností je oznámit všechno na správním odboru magistrátu města.

Ideální je, pokud je svědků více, magistrát to pak bude řešit jako přestupek proti občanskému soužití.

Pro pejskaře, kteří nechtějí vodit své miláčky jen na vodítku, jsou ve městě psí parky i prostory, vyhrazené volnému běhání.

Zkušený psovod radí, jak se chovat při napadení psem

Ondřej Kubala je nejen strážník boleslavské městské policie, ale také psovod, který má se psy bohaté zkušenosti.

Podle něj je agresivní chování psů spíše výjimečné. „V praxi je dobré při pohybu v lokalitě, kde psi běhají, počítat s tím, že rychlý pohyb psa provokuje. Honění „kořisti" je pro něj zcela přirozené. Aby nedošlo k žádnému incidentu mezi člověkem a psem, doporučuji se zastavit a v klidu stát, v drtivé většině případů majitel psa odvolá a připne na vodítko. Pes si vás nanejvýš očichá, umožněte mu to. Ujistí se, že se vás nemusí bát a tím, že se nepohybujete, ho k další akci neprovokujete. V naprosté většině případů je toto opatření dostatečné. Řešení takové situace je o vzájemném respektu a odpovědnosti obou zúčastněných stran," vysvětluje.

Ovšem co dělat, pokud vás skutečně napadne agresivní pes, případně s sebou máte malé dítě a chcete se bránit? Jaká obrana je adekvátní? „Samozřejmě máte oprávnění se přiměřeným způsobem bránit," říká Ondřej Kubala. Jedním dechem ale dodává, že člověk musí počítat s tím, že v případě použití zbraně, což třeba pepřový sprej je, může dojít i k vážné újmě i na straně psa.

„Za určitých okolností může dojít i k úhynu zvířete, a tedy ke značné škodě na majetku. V takovém případě to bude šetřit Policie ČR, budou zjišťovat, jestli byla obrana adekvátní napadení. To v obecné rovině platí u použití jakékoli zbraně," uzavírá Ondřej Kubala.