„Vždycky je to mnohem složitější, než si člověk zprvu myslí," říká. Nebojí se prohlásit, že tak dobrou zmrzlinu jako oni nemá v Mladé Boleslavi nikdo. Stejně tak ale nemá problém přiznat, že v dortech ještě mají co dohánět. Sehnat šikovného cukráře je podle něj totiž nesmírně těžké.

Jak zákazník pozná dobrou cukrárnu?
Dobrá cukrárna je ta, kde se o vás hned po příchodu postarají. Zákusky by neměly být staré, oschlé a neměly by být cítit uměle. Dál je důležitá také kvalita kávy, což je kapitola sama o sobě. Zmrzlina by měla být samozřejmě také čerstvá. Hodně se dá poznat už z toho, jak věci vypadají. Musejí vypadat přirozeně.

Co všechno by měla cukrárna nabízet?
Základní tři pilíře jsou dobré kafe, zákusky a zmrzlina. Naopak myslím, že by nemusela nabízet čokolády, bonboniéry a podobné věci. Neměla by být přeplácaná věcmi, které do ní nepatří. Jsou cukrárny, které nabízejí houskový knedlík nebo trojúhelník pizzy. To podle mě není úplně v pořádku.

Čím se lišíte od konkurence?
Rozhodně zmrzlinami. Nebojím se říct, že takovouhle zmrzlinu tady nemá nikdo.

Kolik máte příchutí zmrzliny?
Běžně máme každý den šestnáct příchutí. Některé jsou stálé a nemůžou se měnit, to jsou třeba vanilka, čokoláda nebo jahoda. Pak máme šest těch, které obměňujeme.

Jakou máte nejoblíbenější zmrzlinu vy?
U nás se to každý týden mění podle toho, na co máme chuť. Nedávno jsme třeba zavedli příchuť tvaroh s fíky, ta nám chutná moc.

A co zákazníci?
Ti mají jednoznačně nejraději vanilkovou. Někteří ani žádnou jinou příchuť nechtějí. Dále je oblíbená čokoládová a jahodová, z méně tradičních jogurtová s višní a nutella.

Jaká příchuť je podle vás nejzajímavější?
Z naší nabídky je to určitě pistáciová. Zákazníci se často pozastavují nad její barvou, která není tak výrazně zelená, jak je zvykem. K ochucení mléčného základu totiž používáme pastu z kvalitních ořechů. Pražená pistácie má nahnědlou barvu a výsledkem po zpracování a rozmačkání je proto hnědozelené zbarvení.

Jsou vaše ovocné zmrzliny opravdu z ovoce?
Ovocné zmrzliny jsou buď smetanové, nebo opravdu z ovoce. Teď v létě, když je ovoce, tak z něj zmrzliny děláme. Smetanové děláme naopak spíš v zimě. Ovocnou zmrzlinu máme teď třeba z borůvek, jahod nebo meruněk. Na podzim chceme vyzkoušet také hrušky.

Kladete i v případě dortů a zákusků důraz na kvalitu surovin?
S dorty máme trochu kříž, protože stále ještě nemáme cukrářku, která by jim dala konečnou tečku, hlavně z estetického hlediska. Když jsme dřív sháněli cukrářku, přišly nám sem holky, které dělaly krémy tak, že rozmíchaly prášek ve vodě. To se nám samozřejmě nelíbilo. Teď děláme dorty ze smetany, z másla nebo z pudingu. Nepoužíváme žádné sypké přípravky. Snažíme se to dělat poctivě.

Snil jste o cukrárně odjakživa?
Já osobně ne, snila o tom spíš moje přítelkyně, která to tu s námi vede. Dostali jsme se k tomu náhodou. Spřátelili jsme se s výrobcem zmrzliny, který se s námi podělil o svou recepturu a kontakty.

Máte nějaký oblíbený zákusek?
Já jím vždycky to, co zbyde. Je to podobné jako s těmi zmrzlinami, jeden týden má člověk chuť na to, druhý týden na něco jiného.

A vzpomínáte si na nějaký oblíbený zákusek z dětství?
Já jsem miloval kremrole a větrníky. Větrníky mám rád pořád, kremrole už naopak nemusím.

Navštěvujete i jiné cukrárny a kavárny?
Snažíme se, ale nemáme čas. Chceme chodit do jiných podniků hlavně ochutnávat dorty. Když někam přijdu, koukám, jak ten dort vypadá, a přemýšlím, co v něm je za suroviny a jak se dělá.

Myslíte na rodiče s dětmi?
Ano, máme tu pro ně vybudované zázemí. V zadní části kavárny máme dětský koutek. Vstup do prostor je bezbariérový, na toaletách máme přebalovací pult, na přání ohřejeme mléko a podobně.

AUTOR: Krystýna Motlová