VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Najdete u nás nejlepší zmrzlinu ve městě, tvrdí Lukáš Bednář

Mladá Boleslav - Cukrárna a kavárna na Míráku má otevřeno krátce přes rok. Za tu dobu spolumajitel Lukáš Bednář především zjistil, jak to v takovém podniku funguje.

10.8.2013 10
SDÍLEJ:

Podle slov Lukáše Bednáře u nich najdeme nejlepší zmrzlinu ve městěFoto: Pavlína Stará

„Vždycky je to mnohem složitější, než si člověk zprvu myslí," říká. Nebojí se prohlásit, že tak dobrou zmrzlinu jako oni nemá v Mladé Boleslavi nikdo. Stejně tak ale nemá problém přiznat, že v dortech ještě mají co dohánět. Sehnat šikovného cukráře je podle něj totiž nesmírně těžké.

Jak zákazník pozná dobrou cukrárnu?
Dobrá cukrárna je ta, kde se o vás hned po příchodu postarají. Zákusky by neměly být staré, oschlé a neměly by být cítit uměle. Dál je důležitá také kvalita kávy, což je kapitola sama o sobě. Zmrzlina by měla být samozřejmě také čerstvá. Hodně se dá poznat už z toho, jak věci vypadají. Musejí vypadat přirozeně.

Co všechno by měla cukrárna nabízet?
Základní tři pilíře jsou dobré kafe, zákusky a zmrzlina. Naopak myslím, že by nemusela nabízet čokolády, bonboniéry a podobné věci. Neměla by být přeplácaná věcmi, které do ní nepatří. Jsou cukrárny, které nabízejí houskový knedlík nebo trojúhelník pizzy. To podle mě není úplně v pořádku.

Čím se lišíte od konkurence?
Rozhodně zmrzlinami. Nebojím se říct, že takovouhle zmrzlinu tady nemá nikdo.

Kolik máte příchutí zmrzliny?
Běžně máme každý den šestnáct příchutí. Některé jsou stálé a nemůžou se měnit, to jsou třeba vanilka, čokoláda nebo jahoda. Pak máme šest těch, které obměňujeme.

Jakou máte nejoblíbenější zmrzlinu vy?
U nás se to každý týden mění podle toho, na co máme chuť. Nedávno jsme třeba zavedli příchuť tvaroh s fíky, ta nám chutná moc.

A co zákazníci?
Ti mají jednoznačně nejraději vanilkovou. Někteří ani žádnou jinou příchuť nechtějí. Dále je oblíbená čokoládová a jahodová, z méně tradičních jogurtová s višní a nutella.

Jaká příchuť je podle vás nejzajímavější?
Z naší nabídky je to určitě pistáciová. Zákazníci se často pozastavují nad její barvou, která není tak výrazně zelená, jak je zvykem. K ochucení mléčného základu totiž používáme pastu z kvalitních ořechů. Pražená pistácie má nahnědlou barvu a výsledkem po zpracování a rozmačkání je proto hnědozelené zbarvení.

Jsou vaše ovocné zmrzliny opravdu z ovoce?
Ovocné zmrzliny jsou buď smetanové, nebo opravdu z ovoce. Teď v létě, když je ovoce, tak z něj zmrzliny děláme. Smetanové děláme naopak spíš v zimě. Ovocnou zmrzlinu máme teď třeba z borůvek, jahod nebo meruněk. Na podzim chceme vyzkoušet také hrušky.

Kladete i v případě dortů a zákusků důraz na kvalitu surovin?
S dorty máme trochu kříž, protože stále ještě nemáme cukrářku, která by jim dala konečnou tečku, hlavně z estetického hlediska. Když jsme dřív sháněli cukrářku, přišly nám sem holky, které dělaly krémy tak, že rozmíchaly prášek ve vodě. To se nám samozřejmě nelíbilo. Teď děláme dorty ze smetany, z másla nebo z pudingu. Nepoužíváme žádné sypké přípravky. Snažíme se to dělat poctivě.

Snil jste o cukrárně odjakživa?
Já osobně ne, snila o tom spíš moje přítelkyně, která to tu s námi vede. Dostali jsme se k tomu náhodou. Spřátelili jsme se s výrobcem zmrzliny, který se s námi podělil o svou recepturu a kontakty.

Máte nějaký oblíbený zákusek?
Já jím vždycky to, co zbyde. Je to podobné jako s těmi zmrzlinami, jeden týden má člověk chuť na to, druhý týden na něco jiného.

A vzpomínáte si na nějaký oblíbený zákusek z dětství?
Já jsem miloval kremrole a větrníky. Větrníky mám rád pořád, kremrole už naopak nemusím.

Navštěvujete i jiné cukrárny a kavárny?
Snažíme se, ale nemáme čas. Chceme chodit do jiných podniků hlavně ochutnávat dorty. Když někam přijdu, koukám, jak ten dort vypadá, a přemýšlím, co v něm je za suroviny a jak se dělá.

Myslíte na rodiče s dětmi?
Ano, máme tu pro ně vybudované zázemí. V zadní části kavárny máme dětský koutek. Vstup do prostor je bezbariérový, na toaletách máme přebalovací pult, na přání ohřejeme mléko a podobně.

AUTOR: Krystýna Motlová

Autor: Redakce

10.8.2013 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Johana Sládková se narodila 22. dubna, vážila 3,93 kg a měřila 53 cm. Maminka Zlata a tatínek Jan si ji odvezou domů do Dalovic.
9

Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech

Peníze. Ilustrační foto.

Klub dostane více peněz. Většinu spolkne provoz

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Dnešní nocí startuje vinařská sezona

Mělník – Už dnes začíná v Mělníku letošní vinařská sezona. Vinná noc, která začíná v 16 hodin, je totiž první ze série akcí spojených s ochutnávkou vín a pěstováním vinné révy. Letošní ročník bude zaměřen především na mladá vína ročníku 2016 výhradně z regionálních vinic.

Hasiče čeká krušná noc

Region - Zítra po setmění budou na kopcích v téměř každém městě a vesnici plát tradiční čarodějnické ohně. Zatímco pro děti je filipojakubská noc zábavou a pro teenagery bujarým večírkem, hasiči mají napilno. Často jim přibývají vrásky na čele zbytečně, když vyjíždějí k požárům, aby na místě zjistili, že jde o neohlášené pálení čarodějnic.

Dneska první liga! míří na Berounsko. Siegl chce vidět Kuku na lopatkách

Střední Čechy – Dohromady mají na kontě přes tři stovky ligových gólů. Jeden střílel za Spartu, druhý za Slavii. Na vojně v Chebu, později v Kaiserslauternu a Voticích se jejich kariéry přímo proťaly. V sobotu (začátek ve 14.30) se ale znovu postaví proti sobě. Horst Siegl povede v rámci projektu Dneska první liga! jako patron fotbalisty domácích Zdic, Pavel Kuka hosty z Komárova. Oba se na Berounsko velmi těší.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies