VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Najdete u nás nejlepší zmrzlinu ve městě, tvrdí Lukáš Bednář

Mladá Boleslav - Cukrárna a kavárna na Míráku má otevřeno krátce přes rok. Za tu dobu spolumajitel Lukáš Bednář především zjistil, jak to v takovém podniku funguje.

10.8.2013 10
SDÍLEJ:

Podle slov Lukáše Bednáře u nich najdeme nejlepší zmrzlinu ve městěFoto: Pavlína Stará

„Vždycky je to mnohem složitější, než si člověk zprvu myslí," říká. Nebojí se prohlásit, že tak dobrou zmrzlinu jako oni nemá v Mladé Boleslavi nikdo. Stejně tak ale nemá problém přiznat, že v dortech ještě mají co dohánět. Sehnat šikovného cukráře je podle něj totiž nesmírně těžké.

Jak zákazník pozná dobrou cukrárnu?
Dobrá cukrárna je ta, kde se o vás hned po příchodu postarají. Zákusky by neměly být staré, oschlé a neměly by být cítit uměle. Dál je důležitá také kvalita kávy, což je kapitola sama o sobě. Zmrzlina by měla být samozřejmě také čerstvá. Hodně se dá poznat už z toho, jak věci vypadají. Musejí vypadat přirozeně.

Co všechno by měla cukrárna nabízet?
Základní tři pilíře jsou dobré kafe, zákusky a zmrzlina. Naopak myslím, že by nemusela nabízet čokolády, bonboniéry a podobné věci. Neměla by být přeplácaná věcmi, které do ní nepatří. Jsou cukrárny, které nabízejí houskový knedlík nebo trojúhelník pizzy. To podle mě není úplně v pořádku.

Čím se lišíte od konkurence?
Rozhodně zmrzlinami. Nebojím se říct, že takovouhle zmrzlinu tady nemá nikdo.

Kolik máte příchutí zmrzliny?
Běžně máme každý den šestnáct příchutí. Některé jsou stálé a nemůžou se měnit, to jsou třeba vanilka, čokoláda nebo jahoda. Pak máme šest těch, které obměňujeme.

Jakou máte nejoblíbenější zmrzlinu vy?
U nás se to každý týden mění podle toho, na co máme chuť. Nedávno jsme třeba zavedli příchuť tvaroh s fíky, ta nám chutná moc.

A co zákazníci?
Ti mají jednoznačně nejraději vanilkovou. Někteří ani žádnou jinou příchuť nechtějí. Dále je oblíbená čokoládová a jahodová, z méně tradičních jogurtová s višní a nutella.

Jaká příchuť je podle vás nejzajímavější?
Z naší nabídky je to určitě pistáciová. Zákazníci se často pozastavují nad její barvou, která není tak výrazně zelená, jak je zvykem. K ochucení mléčného základu totiž používáme pastu z kvalitních ořechů. Pražená pistácie má nahnědlou barvu a výsledkem po zpracování a rozmačkání je proto hnědozelené zbarvení.

Jsou vaše ovocné zmrzliny opravdu z ovoce?
Ovocné zmrzliny jsou buď smetanové, nebo opravdu z ovoce. Teď v létě, když je ovoce, tak z něj zmrzliny děláme. Smetanové děláme naopak spíš v zimě. Ovocnou zmrzlinu máme teď třeba z borůvek, jahod nebo meruněk. Na podzim chceme vyzkoušet také hrušky.

Kladete i v případě dortů a zákusků důraz na kvalitu surovin?
S dorty máme trochu kříž, protože stále ještě nemáme cukrářku, která by jim dala konečnou tečku, hlavně z estetického hlediska. Když jsme dřív sháněli cukrářku, přišly nám sem holky, které dělaly krémy tak, že rozmíchaly prášek ve vodě. To se nám samozřejmě nelíbilo. Teď děláme dorty ze smetany, z másla nebo z pudingu. Nepoužíváme žádné sypké přípravky. Snažíme se to dělat poctivě.

Snil jste o cukrárně odjakživa?
Já osobně ne, snila o tom spíš moje přítelkyně, která to tu s námi vede. Dostali jsme se k tomu náhodou. Spřátelili jsme se s výrobcem zmrzliny, který se s námi podělil o svou recepturu a kontakty.

Máte nějaký oblíbený zákusek?
Já jím vždycky to, co zbyde. Je to podobné jako s těmi zmrzlinami, jeden týden má člověk chuť na to, druhý týden na něco jiného.

A vzpomínáte si na nějaký oblíbený zákusek z dětství?
Já jsem miloval kremrole a větrníky. Větrníky mám rád pořád, kremrole už naopak nemusím.

Navštěvujete i jiné cukrárny a kavárny?
Snažíme se, ale nemáme čas. Chceme chodit do jiných podniků hlavně ochutnávat dorty. Když někam přijdu, koukám, jak ten dort vypadá, a přemýšlím, co v něm je za suroviny a jak se dělá.

Myslíte na rodiče s dětmi?
Ano, máme tu pro ně vybudované zázemí. V zadní části kavárny máme dětský koutek. Vstup do prostor je bezbariérový, na toaletách máme přebalovací pult, na přání ohřejeme mléko a podobně.

AUTOR: Krystýna Motlová

Autor: Redakce

10.8.2013 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Amelia Milena Velner se narodila 18. června s váhou 3,49 kg. S maminkou Olgou a tatínkem Justinem bude bydlet v Milovicích.
8

Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech

Závodu Cyklotřicítka Hrabalovým Polabím se mezi 213 účastníky na startovní listině objevil i osmasedmdesátiletý Bohuslav Hanuš z Poděbrad.
8

V 78 letech ujel 900 kilometrů do Hamburku

Dětský den v Nepřevázce: pohoda a šílené vedro

Nepřevázka /FOTOGALERIE/ - Sobotní dětský den v Nepřevázce u Mladé Boleslavi se nesl ve znamení obrovského vedra. A pohody.

Mladoboleslavský Fotoklub Sokol je jedním z nejstarších v republice

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Mladoboleslavský fotoklub Sokol letos slaví své 95. narozeniny a je tak pravděpodobně nejstarším klubem u nás. Podle předsedy Zdeňka Halíře za úspěchem stojí nejen tvrdá dřina, ale i trocha obyčejného štěstí. Po první světové válce, když nastal první boom fotografie, žil shodou okolností v Boleslavi člověk, pro kterého fotografování bylo velkým koníčkem. V roce 1922 následně profesor Járský založil fotoklub, který funguje dodnes.

Syfilis je opět na postupu, může za to lehkomyslnost

Praha – Aktuální situace je alarmující. To k tématu syfilis a ostatních pohlavních chorob uvedl Martin Šalek z Nemocnice na Bulovce. Před lehkomyslností, s níž si někteří lidé počínají ve svých vztazích, chtějí před začátkem hlavní sezony letních dovolených a prázdnin příští týden varovat nejen odborníci z Bulovky.

AKTUALIZOVÁNO

Večerní drama v Benátkách. V garáži vybuchly plynové lahve

Benátky nad Jizerou /FOTOGALERIE/ – Několik výbuchů v pátek večer před osmou hodinou probralo z klidu obyvatele Smetanovy ulice v historické části města. Plynové láhve tam vybuchly v garáži, která naštěstí nebyla součástí rodinného domu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies