Jak upozornil ředitel kliniky Stanislav Najman, plán rozvoje zařízení vznikal už před více než 15 lety. Nyní, když už kapacita kliniky jen tak tak dostačuje, se přikročilo k akci, jejímž cílem má být větší komfort pacientů.

„Zadání zaujalo řadu architektů do té míry, že byli ochotni pustit se do práce i bez nároku na honorář," popisuje genezi projektu Najman. „Oslovili jsme i ty nejpřednější autory," poukazuje na výslednou spolupráci s Martinem Rajnišem, architektem, pro něhož je typické úzké sepětí staveb přírodou.

Májka na náměstí v Mnichově Hradišti.
Zmizení nazdobené májky vyvolalo v Hradišti poprask

Železobetonová kostra už se začíná obalovat. Až bude hotovo, obklopí stavbu kámen, dalšími dominantními materiály budou sklo a hliník. Počítá se i s osázením teras a střechy zelení, aby nový objekt hladce zapadl do prostředí lesoparku.

Vedle ambulancí fyzioterapie, ortopedie nebo kardiologie bude v novém objektu, propojeném s hlavní budovou kliniky lávkou, také operační sál a zázemí firmy Top Esthetic. Její spolumajitel Tomáš Krejčíř prozradil, že firma tam hodlá uvést do provozu technologii světové úrovně. „Budeme tu mít velký sál vybavený sofistikovaným systémem s 3D obrazovkou, kde operatér nebude muset operovat s mikroskopem, ale přímo na tom zobrazeném screenu. Kolem něho bude moci sedět tým mladých doktorů a učit se od expertů. Bude to pro ně jako návštěva chrámu. V Česku to budeme mít jenom my," říká Krejčíř a dodává, že přestože investice do tohoto přístroje se bude vracet desetiletí, bude rozhodně fungovat jako magnet na mladé perspektivní lékaře.

Ilustrační foto
Ochránci přírody se bojí odpovědnosti za Štěpánku