Hřbitovů pro zvířata je v Česku stále málo. V Niměřicích si mohou chovatelé hrobová místa pronajmout na dobu deseti let s možností dalšího prodloužení.  A kdykoli tam přijet položit kytičku nebo vzpomínat na své mazlíčky.

Součástí zařízení je navíc i bezbariérové sociální zázemí, které slouží i návštěvníkům běžného hřbitova přímo naproti místu posledního odpočinku zvířat.

Za vybudováním niměřického zvířecího hřbitova stojí náhoda. Starostovi Petru Svárovskému si před časem posteskl kamarád, že svého pejska pohřbil v lese v Mladé Boleslavi. Když se ale po pár dnech na místo vrátil, zjistil, že tělo vyhrabala a roztrhala liška.

A tehdy přišel na svět nápad na využití prázdného pozemku v Niměřicích „Přiznám se, že jsem měl ze začátku strach z odezvy místních lidí. Vím, že když se někde jinde o podobný záměr pokusili, skončilo to protesty. Byl jsme mile překvapen, jak hladce u nás všechno proběhlo," vypráví starosta, podle kterého vybudování zvířecího hřbitova nebylo příliš nákladné.

Ilustrační foto.
Úpravy hřbitova změní dopravu v Čejeticích

Místním lidem to přineslo i pár výhod. „Současně jsme tam postavili nové sociální zařízení, které si návštěvníci hřbitovů pochvalují. Navíc je tam připravené místo, kde bychom rádi postavili novou obřadní síň," prozrazuje plány Svárovský.

K provozu hřbitova patří mnoho předpisů a povolení. Starosta se proto obrátil na firmu, která provozuje v České Lípě krematorium pro zvířata. Tamní ředitel Lukáš Illek vysvětlil, že hřbitov je určen pouze pro zvířata ze zájmových chovů, tedy psy, kočky, papoušky a další drobné domácí mazlíčky.

Připomněl, že možnosti chovatelů, jak s tělem uhynulého zvířete zacházet, jsou velmi omezené. „Existují jen čtyři legální způsoby. Buď ho můžete odvézt na kafilérii, což lidé dělají velmi neradi, protože je tam se zvířetem nakládáno jako s odpadem. Dále mohou využít služeb zvířecího krematoria nebo hřbitova. Poslední volbou je zakopání mazlíčka na zahradě, ale tam je nutné dodržet přísné podmínky stanovené zákonem," vysvětluje Illek.

Patří mezi ně například zásada, že hrob musí být vzdálený nejméně dvě stě metrů od vodního zdroje a sto metrů od nejbližšího domu nebo silnice.

Smrt domácího mazlíčka patří mezi těžké chvíle a pro nešťastné majitele není snadné se rozhodnout, jak postupovat. Pomoci jim může právě krematorium, které má nepřetržitou službu.

Ilustrační foto.
V Benátkách přibude skoro padesát parkovacích míst