Policisté ve městě automobilů se zřejmě stávají postrachem pro pachatele. Alespoň tak mluví aktuální statistiky. Z nich vyplývá, že za loňský rok objasnili padesát procent všech případů.

V porovnání s rokem 2015 se polepšili o čtyři procenta a kriminalita neustále klesá.

Čtěte také: Nádraží hrůzy: rekonstrukce začne už za rok!

Navíc jsou úspěšní i v objasňování trestné činnosti. V prosinci například začali stíhat třiadvacetiletého muže, který z automobilky několik měsíců vynášel počítačovou techniku či kola i s pneumatikami. Tehdy způsobil škodu za více než 56 tisíc korun. A o měsíc dříve obvinili i povedenou trojici, která se vloupala do deseti restaurací na Mladoboleslavsku a Mělnicku a specializovala se na krádeže pivních sudů.

Zatímco v roce 2015 policisté evidovali 2351 trestných činů, loni to bylo už 1976. Pozadu nezůstala ani majetková kriminalita. „Pokles je dokonce o 27 procent, z 1499 činů na loňských 1092," vyzdvihla aktuální data mluvčí policie Lucie Nováková.

Nejvíce zlodějů ubylo v Mladé Boleslavi, celkem o 32 procent. Opačnou tendenci ale policisté zaznamenali v Benátkách nad Jizerou, kde jako v jediném městě počet trestných činů narostl. Jde však jen o jednotky případů.

Čtěte také: Na Boleslavsku měli hasiči práce nad hlavu

Snížil se i počet násilných trestných činů

Mluvčí dále upozornila, že se snížil i počet násilných trestných činů. Minulý rok jich policisté prošetřovali 112, zatímco o rok dříve to bylo 143 případů.

Příznivějším výsledkům pomáhá několik věcí. Nejen všímaví lidé, ale také bezpečnostní kamery v ulicích, které v současnosti modernizuje například Mnichovo Hradiště a Benátky nad Jizerou. Svůj podíl má i projekt Bezpečné město. Jako pilotní ho v roce 2015 spustili v Boleslavi, další rok se připojilo Mnichovo Hradiště a letos i Benátky.

„S poklesem kriminality se snižuje i zatíženost policistů v trestním řízení. Ta spočívá v práci na místě činu, zpracování spisových materiálů, šetření k případům a následném procesním rozhodování v trestním řízení. Policistům tak zbývá víc času na preventivní činnosti v terénu a mohou se zaměřovat i na rizikové zóny," konstatoval vedoucí územního odboru Mladá Boleslav Dušan Žďárský.

Nebezpečné oblasti města přehledně zobrazuje web bezpecnamladaboleslav.cz. I nadále lze za rizikovou oblast v Mladé Boleslavi považovat ulici Havlíčkovu u Kauflandu, okolí Bondy centra a lokalitu mezi náměstími Komenského a Staroměstským. Na poklesu trestné činnosti nemění nic ani fakt, že se policie potýká s personálními problémy a hledá do svých řad nové členy. Bližší informace získáte na telefonním čísle 974 877 629, na adrese mb.podatelna@pcr.cz, případně můžete navštívit vedení obvodního oddělení ve svém regionu.

Čtěte také: Nejvíc peněz dá město opět na hokej, fotbal a florbal