VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mléko na talíři? Zkuste to

Praha – Máte rádi mléko? A to v netradiční podobě jako součást hlavního jídla? Festival Mléka na talíři je tady. Potrvá od 16. do 30 září.

15.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Do festivalu je zapojeno osm restaurací z Prahy, Brna a Přerova.

V každé z nich budou na jídelním lístku nabízet speciální tříchodové festivalové „mléčné“ menu.

„Mléko je součástí každého menu, které bude během festivalu podáváno. Šéfkuchaři si dali záležet, aby připravili jedinečné chuťové zážitky. Vznikly tak výjimečné recepty,“ uvedl Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte, která zajišťuje rezervace na festival.

Menu je sestaveno z předkrmu nebo polévky, hlavního chodu a dezertu. To vše za jednotnou cenu 250 Kč. „Někoho to může překvapit, ale mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo. Stačí se podívat na festivalové menu a zjistíte, že bez mléka to nejde,“ podotkl Radek Šubrt z restaurace Amade.

Festivalu se účastní pražské restaurace 2Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Chateau St. Havel, Fluidum Restaurant, Perpetuum, Vinárna a restaurace Zlatý had, brněnské Ristorante Rialto a v Přerově restaurace U Labutě.

V menu se objeví například filet z tresky vařený v mléce, vepřový hřbet pomalu tažený v mléce, bio hovězí svíčková s karlovarskými knedlíčky či ragů z jihočeského sumce marinovaného v mléce.

Akce je součástí projektu Bílé plus a festivalové aktivity podporuje také Agrární komora, jejíž viceprezident Bohumil Belada říká, že o mléce se traduje spousta mýtů a pověr. „Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky tyto pověry v populaci uvést na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku,“ přiblížil cíle projektu Belada.

Festival Mléko na talíři je další z iniciativ kampaně Bílé plus, jejímž cílem je zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků.

„Propojení projektu Bílé plus s festivalem Mléko na talíři vnáší do kampaně oživující prvek a zároveň ukazuje, že přirozená konzumace mléka a mléčných výrobků nemusí být vždy fádní záležitostí,“ říká Kateřina Böhmová, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu.

Okusit mléčné menu lze pouze rezervačním systémem a to přes festivalové stránky www.mlekonataliri.cz. Bez rezervace menu jednoduše neochutnáte.

Autor: Jiří Macek

15.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Horolezec Petr Mašek pod Čo Oju
10

Petr Mašek míří na skály, chystá se na Dhaulágiri

Mladá Boleslav byla pátou zastávkou hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové při její „tour“ za občany – před tím debatovala s příchozími v Kolíně, Slaném, Rakovníku a Mělníku.
2

Hejtmanka čekala na déšť před muzeem

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

AKTUALIZOVÁNO

Uprchlý vězeň se sám přihlásil

Milovice, Jiřice – Policisté zadrželi vězně, který v úterý 15. srpna opustil volné pracoviště v areálu zábavního parku Mirákulum v Milovicích.

KRÁTCE: Pivo poteče proudem

Boleslavsko - Přinášíme vám přehled kulturních událostí v regionu.

Lamy se do zámeckého parku stěhovat nebudou

Benátky nad Jizerou – Dolní zámecký park čeká v letošním roce revitalizace, která by měla začít hned po prázdninách. Nejvíce očekávanou změnou je zookoutek, ve kterém měly podle původního záměru být i lamy. Park se však jejich domovem nestane. Potvrdil to starosta Jaroslav Král.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení